Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Baza z utf8 bin, czy general_ci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Malinaa
Witam,

chciałbym Was zapytać kiedy w bazie danych używać kodowania utf8 bin, a kiedy utf8 general_ci?

Tworze baze i ogólnie na stronie działa wszystko ok, z polskimi znakami nie ma problemu w jednym i drugim kodowaniu.
Zastanawie mnie jednak jaka jest różnica i kiedy używać wymienionego wyżej kodowania bin i general_ci.
Co będzie wskazane dla mojej bazy.
erix
binary chyba sprawdzał również wielkość znaków.
thek
Rozwinięcie CI to "case insensitive", co chyba wiele wyjaśnia? winksmiley.jpg Dodatkowo podczas wyszukiwania pasujących rekordów w generalce następuje konwersja znaków diakrytycznych do podstawowej litery, zaś bin porównuje dokładne wartości binarne znaków. Taki przykładowy niemiecki umlaut stanie się zwykłą literką i zgubi kropeczki. O co mi chodzi? "u(z umlautem)ber" stanie się zwykłym uber podczas porównania(!) jeśli zastosujemy general_ci. Dla bin będą to dwa różne wyrazy nadal. Podobnie "więc" stanie się "wiec". Innymi słowy wybór zależy tylko od tego czy wyszukiwania będą uwzględniały znaki diakrytyczne, charakterystyczne dla różnych języków, dokładnie czy "luźno".
Malinaa
Thank You Mr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.