Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]blokada ip
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DiamondPir
witam... pisze nowy temat dlatego, że chcę dowiedzieć się która blokada ip dla mojej strony jest najlepsza...

chcę zablokować pewnego gościa aby nie mógł wejść na moją stronę ale który sposób da mi 100%pewności że na pewno nie wejdzie?

aktualnie korzystam z tej metody:
  1. <?php
  2. if (ereg("ip.ip.ip.ip.ip",$_SERVER["REMOTE_ADDR"])) {exit;}
  3. ?>

czy ta metoda jest dobra?
albo która przekieruje go na inny adres? np kiedy do mnie wejdzie zostanie przekierowany na error.htm
kokers
Jeśli ten on, korzysta z łącza ADSLowego, to na 99% ma zmienne IP, tak więc blokada po IP nic nie da, a możesz zablokować dostęp innemu użytkownikowi.
Nie ma metody która zagwarantuje Ci że ten On nie wejdzie. No chyba, że zdejmiesz stronę z serwera.
Fifi209
ip2long - i możesz porównywać bez wyrażeń regularnych.
sadistic_son
Zablokuj mu wejscie uzywajac cookies. Nie jest to super wyjscie, ale jest szansa ze gosciu nie wpadnie na wyczyszczenie cookies u siebie w przegladarce.
DiamondPir
a jakim sposobem stworzyć taki plik cookie?
zimekk
http://www.php.rk.edu.pl/w/p/cookies/
flashdev
Cytat(DiamondPir @ 20.10.2010, 15:47:42 ) *
a jakim sposobem stworzyć taki plik cookie?

A sprawdziłeś, czy ma zmienne IP? Może prościej będzie zablokować jego IP. Blokowanie po cookies jest bez sensu.
Fifi209
Cytat(flashdev @ 20.10.2010, 16:03:24 ) *
Może prościej będzie zablokować jego IP. Blokowanie po cookies jest bez sensu.

Prościej i skuteczniej jak chcesz odciąć np. małą część jakiegoś osiedla smile.gif
flashdev
Cytat(fifi209 @ 20.10.2010, 16:05:42 ) *
Prościej i skuteczniej jak chcesz odciąć np. małą część jakiegoś osiedla smile.gif

Dlatego pierwszym krokiem moim zdaniem powinno być dokładne przeanalizowanie logów, a nie rzucenie hasła na forum i niech inni za mnie myślą.
DiamondPir
Cytat(flashdev @ 20.10.2010, 16:03:24 ) *
A sprawdziłeś, czy ma zmienne IP? Może prościej będzie zablokować jego IP. Blokowanie po cookies jest bez sensu.

IP ma jedno i to samo... nie posiada zmiennego ip...
mam kilka maili od niego i w każdym jest to samo ip
Swirek
  1. if($_SERVER['REMOTE_ADDR']=='ip.ipp.ipp.ipp')

a może jakiś fajny filmik gej party mu wybierzesz na pewno się ucieszy tongue.gif
DiamondPir
Cytat(Swirek @ 20.10.2010, 21:14:30 ) *
  1. if($_SERVER['REMOTE_ADDR']=='ip.ipp.ipp.ipp')

a może jakiś fajny filmik gej party mu wybierzesz na pewno się ucieszy tongue.gif

a w którym miejscu wstawić to w kodzie strony? wstawiam w head i nie działa... nawet podałem swój adres IP i nadal nic;/
thek
takie coś wstawia się na 2 sposoby. Albo przy pliku, który nadzoruje całym ruchem na stronie (jeśli taki istnieje), albo do każdego, który obsługuje przekierowania, albo najprościej -> regułka w htaccess smile.gif
flashdev
Cytat(thek @ 21.10.2010, 13:41:24 ) *
takie coś wstawia się na 2 sposoby. Albo przy pliku, który nadzoruje całym ruchem na stronie (jeśli taki istnieje), albo do każdego, który obsługuje przekierowania, albo najprościej -> regułka w htaccess smile.gif

Jeśli dobrze pamiętam, to da się też w pliku konfiguracyjnym php dorzucić ścieżkę do pliku php, który będzie wykonany przed każdym skryptem.
DiamondPir
czyli jak bedzie wygladac regulka w htacces z tym kodem?
thek
DiamondPir... A myśleć też mam za Ciebie czy tylko napisać? Dostałeś podpowiedź gdzie szukać rozwiązania. Google gryzie czy co? Tak trudno wpisać tam : htaccess blokowanie IP ? Nawet palcem nie chciało Ci się ruszyć, a ja nie czuje się zobowiązany pomagać ewidentnym leniom.
DiamondPir
dobra... zastosowalem cos takiego i działa:
order allow,deny
deny from xxx.xxx.xxx.xxx
deny from xxx.xxx.xxx.xxx
allow from all

wyswietla sie 403 error
a jak zrobic do tego przekierowanie?
thek
Echh.... O wiele szybciej będzie jeśli zamiast takiej formy użyjesz zwykłego Rewrite Cond i Rewrite Rule z użyciem %{REMOTE_ADDR} Poczytaj ciut o tym jak pisać regułki z warunkami a sam zobaczysz co zrobić smile.gif
Fifi209
Skoro trzeba jak małemu dziecku...
http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...wiazac-208.html

Zapewniam, że znajdziesz odpowiedź.
DiamondPir
ok dzięki wielkie... odpowiedź znalazłem już wcześniej

1. <Limit GET HEAD POST>
  2. order allow,deny
  3. deny from xx.xx.xxx.xxx
  4. allow from all
  5. </LIMIT>
  6.  
  7. ErrorDocument 403 http://strona z error.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.