Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] 2 x Where
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krystian1991x
Mam pytanie jak ustawić w jednym zapytaniu dwa razy where ? chce aby najpierw zapytanie wyszukiwało po id kategorii a następnie żeby wybrało tylko te które w nazwie kategorii mają np pole równe = news

1. $cm = mysql_query("SELECT commnets FROM news WHERE id=$idcm and rubric=news ORDER BY id DESC LIMIT 1") or die("Niepoprawne zapytanie MySQL");

to co tutaj mam niestety wywala błąd więc nie wiem jak inaczej można by to zrobić
marcio
  1. $cm = mysql_query('SELECT commnets FROM news WHERE id='.(int)$idcm.' and rubric="news" ORDER BY id DESC LIMIT 1') or die("Niepoprawne zapytanie MySQL");
rocktech.pl
Pewno literówka commnets!=comments winksmiley.jpg
poli25
spróbuj tak
SELECT commnets FROM news WHERE id in(select id from news where id=$idcm) and rubric=news ORDER BY id DESC LIMIT 1
nospor
@poli25 i w czym ma to być poprawniejsze? Przemilcze już fakt ze jest wolniejsze. A już w ogóle przemilcze fakt, że powielasz błąd autora....

@krystian1991x masz conajmniej dwa błędy zapytania. Po części rozwiązano ci je we wcześniejszych wypowiedziach.
Jednak błąd zapytania możesz sam zobaczyć i przeanalizować. Wystarczy mysql_error(). Tu masz o tym napisane:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
zastosuj się do tego zanim zaczniesz zadawać kolejne pytania na forum
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.