Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Skrypt automtycznego wysylanie kodów...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
FanciorS
Witam, przychodzę do was z pewnym pytaniem.

Projektuje dla pewnej osoby stronę na temat seriali do gier (kupno kodów np. do gry CS) i on chciałby aby po wypełnieniu danych i kliknięciu np. Zapłać przenosiło go na stronę dotpay a po wysłaniu pieniędzy przychodził mu kod gry którą kupił na jego email.

Nie wiem na jakiej zasadzie takie skrypty działają, zastanowiłem się czy DOTPAY nie ma takiej funkcji ale raczej nie.

Czy pomoglibyście mi zmierzyć się z tym, ile to kosztuje, jak zrobić, itp.?

Z góry dzięki.
Pozdrawiam smile.gif
tehaha
nic trudnego tutaj nie ma, jeżeli znasz trochę php / mysql to sobie poradzisz, załóż sobie konto na dotpay i tam masz zakładkę dokumentacja i tam masz wszystko opisane, klient składa zamówienie , zamówienie wprowadzasz do swojej bazy, generujesz kod kontrolny na podstawie które zidentyfikujesz zamówienie kiedy otrzymasz potwierdzenie z dotpay, np.
  1. sha1($email.$order_id.$product_id.rand(1,999)).sha1(time()).sha1(rand(1,999))
; ten numer kontrolny prześlesz do dotpay jako pole <input type=hidden name=control/> , klient dokona płatności , wtedy dotpay wyśle na ustawiony w panelu adres potwierdzenie transakcji , odbierając transakcję sprawdzasz w bazie zamówienie z tym właśnie kodem kontrolnym (jest do po prostu identyfikator zamówienia w Twojej bazie, żebyś wiedział, którego zamówienia dotyczy potwierdzenie) , sprawdzasz czy wyliczona kwota zamówienia zgadza się z kwotą którą wpłacił klient , jeżeli wszystko się zgadza wysyłasz mu na maila kod
FanciorS
Czyli jeśli mój znajomy koder który będzie to kodował (pisze CMS'y) poradzi sobie z tym? smile.gif

Z góry dzięki za odp. smile.gif
Ailvenge
Chwilę posiedzisz i sam dasz sobie z tym radę smile.gif
Fifi209
szczególnie, że z tego co pamiętam dotpay ma własne API
markonix
Ważne jest bezpieczeństwo przy tego typu aplikacjach:
- zweryfikowanie źródła danych o płatności (DP stosuje do tego sumę kontrolną)
- weryfikacja kwoty (ludzie mogą sobie podmienić w źródle).

DotPay ogólnie polecam jeśli chodzi o integracje. Była chyba to pierwsza jaka mi się udała.
Oprócz tego bardzo podobne pod względem technicznym jest transferuj.pl (pod względem prowizji - tańsze).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.