Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Framework - który optymalny?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matrik
Witam
Czy posiada ktoś doświadczenie z frameworkami co do ich optymalnego szybkiego działania?
-Zend
-Symfony
-CakePHP
-CodeIgniter
System miałby obsługiwać portal społecznościowy ze sporym ruchem a baza dosyć obszerna.

Pozdrawiam
Crozin
CakePHP, CodeIgniter - PHP4
Symfony - wersja 2.0* znacząco przyśpiesza w porównaniu do 1.4, która to jest dosyć powolna
Zend - nie czuję się kompetentny do wypowiadania się

Cytat
a baza dosyć obszerna
Co ma baza danych do samych FW?
Mephistofeles
Sprawdź symfony 2, podobno bardzo szybki fw.
vokiel
Jest jeszcze Kohana3, Yii, Prado z tych bardziej popularnych. Do tego wiele innych, np tworzonych przez użytkowników tego forum: Spawn Framework, Mohebo Framework
drakos
Każdy framework można zmusić do optymalnego i szybkiego działania. Zend jak na chwilę obecną jest moim ulubionym. Symfony 2 bardzo mi się podoba , ale na razie uczę się hobbystycznie do momentu, kiedy wyjdzie stabilna wersja.

Jeśli to ma być duży system to IMO zostaje Zend i Symfony, ale jeśli zadajesz to pytanie i chcesz taki system sam napisać to życzę powodzenia winksmiley.jpg
Spawnm
W twoim przypadku nie najważniejszy jest fw a pomysł wykonania, znasz się na cachowaniu ?
Obszerność bazy nie sprawi ci większego problemu jeśli potrafisz stworzyć optymalne zapytania.
Crozin
Cytat
znasz się na cachowaniu ?
Co to ma do tematu?
Cytat
Obszerność bazy nie sprawi ci większego problemu jeśli potrafisz stworzyć optymalne zapytania.
Oczywiście, że spore bazy danych sprawiają sporo problemów.
matrik
Własnie co do własnego systemu (MVC) - właśnie z niego korzystam, jak narazie nie jestem do końca zadowolony. Problemem jest dosyć krótki kod kontrollera, nad którym zastanawiam się, czy nie powinno w nim być czegoś jeszcze, drugą sprawa tego problemu jest elastyczność.

Nie rozplanowałem działania cache, myślę, że korzystanie z dwóch baz MySQL (serwer dedykowany ze sporym zegarem obliczeniowym - zaoptymalizowane zapytania w systemie to podstawa) oraz SQLite. Jeśli dobrze myślę to wykorzystanie Postgresql do tymczasowych danych użytkownika (trwające około 20min) była by bardzo korzystna. Co do cache wykorzystywane w plikach to stawiam na smarty, chociaż nie jest mało tego kodu, żeby bardzo szybko działało. Kiedyś zauważyłem bardzo ciekawy system szablonów (kojaży mi się, że został wypuszczony przez Google).

Funkcjonalność zenda + szybkość symfony = taki system jestem w stanie napisać, lecz czy opłaca się tworzyć system klastrowy dla frameworka?
drakos
Zenda można podpiąć jako Vendora do Symfony z tego co pamiętam. Wtedy korzystasz z tych modułów, których potrzebujesz. S2 na przykład korzysta z Zend_Log domyślnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.