Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Algorytm markowania tekstu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rafaeelloo
Witam,
piszę tutaj bo wiązać się to potem będzie z PHP. Ale zacznę od pytania: co to jest algorytm markowania tekstu? W google nie znalazłem żadnej odpowiedzi na ten temat. A klient uderzył do mnie z pytaniem czy coś takiego istnieje i czy można tym zabezpieczać tekst przed kradzieżą (dot. to tekstów w sklepie (opisów przedmiotów) i miałoby być zabezpieczane przed kopiowaniem do innych sklepów a jeśli ktoś skopiuje to pozwalałoby to udowodnić mu że dany tekst jest jego a nie osoby, która go ukradła).

Pozdrawiam
CuteOne
Na uniwerkach stosują algorytm, który przeszukuje tekst w poszukiwaniu określonych kombinacji słów. Służy on do określania czy praca licencjacka nie jest żywcem przepisana z literatury/innej pracy. Jak to się fachowo nazywa nie mam pojęcia :? ale może przeszukaj google właśnie w tym kierunku
Rafaeelloo
Najpierw podziękuję za odpowiedź smile.gif A teraz zacznę krytykę tongue.gif Cóż, opis przedmiotu sprzedawanego w sklepie jest nieporównywalnie krótszy od pracy licencjackiej, więc można go bez żadnego robota sprawdzić czy jest identyczny. A chodzi tu bardziej o coś takiego jak znak wodny na zdjęciach tylko że tu w tekście.
Mephistofeles
Można ułożyć akrostych z nazwiskiem autora (raczej mało prawdopodobne, żeby przypadkowo coś takiego wyszło winksmiley.jpg)... Jakieś kryptograficzne metody też się pewnie znajdą, choć ja żadnych konkretnych nie znam.
Rafaeelloo
Bardzo fajny pomysł. Ma ktoś coś jeszcze?
kiler129
Uniemożliwić tego nie zdołasz ale możesz utrudnić ;]
Takie coś jest np. na http://test.php.pl/ - gdy postarasz się skopiować kod wstawiją się śmieci między każdy znak biggrin.gif
Dodatkowo możesz printować tekst z php do funkcji js odszyfrowującej go (np. zaszyforwnay rot13+kody ascii).
Jak ktoś zleci skopiowanie programiście to ten to zrobi ale w 90% przypadków poskutkuje.

Dodatkowo możesz napisać robota sprawdzającego czy w google znajdzie się po za domeną sklepu losowy fragment z tekstu.
Np. wpisując w google: "Przypięty: generowanie plików *.pdf + polskie czcionki" (z cudzysłowami) dostaniesz tylko wynik z forum.php.pl.
Jeśli wpiszesz "Przypięty generowanie plików * pdf polskie czcionki" -site:*.php.pl dostaniesz info, że po za tą domeną tego nie ma.
Zainteresuj się też funkcją http://pl.php.net/manual/en/function.similar-text.php
Rafaeelloo
kiler129 dziękuję za odpowiedź, sporo mi pomogła smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.