Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS i akcja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bora
Po woli soebie pisze CMS'a i od dłuższego czasu nie wiem jak roxzwiązać akcje.
Budowa modułowa poznwala na łatwą administacje, przypisanie uprawnień w obrębie pewnej grupy i w jakiś sposób zebranie tego do kupy. Mój problem polega z akcją. czyli np chce odpalić moduł wiadomości a akcja ma być np przeglądaj kategorie. i teraz czy każdą akcje trzymać w innym pliku, w jaki sposób je wywoływac automatycznie?
hawk
Ja tu widzę lekką konfuzję oznaczeń, bo jeżeli akcje, to najpewniej MVC. A w MVC nie ma modułów (chociaż nic nie broni sobie jakoś dorobić - wzorce są po to aby z nich korzystać, a nie ślepo trzymać). Więc odpalasz akcję bezpośrednio, i nie ma problemu "jak ją wywołać". A akcja oczywiście powinna być klasą - w końcu to wzorzec obiektowy - i najprościej w osobnym pliku.

Chociaż np. w Ismo widziałem akcje i moduły w bardziej strukturalny sposób zrobione. Taka luźna wariacja na temat MVC.
patrycjusz
hmm...
tak na szybko może to np
=> modulWiadomosci (katalog)
==> dodajWiadomosc.class.php (plik akcji)
==> usunWiadomosc.class.php (plik akcji)
===> podModulWiadomosci (katalog np archiwizacjaWiadomosci)
====> dodajDoArchiwum.class.php (plik akcji)
to taki przykład, oczywiście do tego odpowiednia struktura ustalona z góry dla modułu i pliku akcji,
pozniej juz tylko:
=> pobieramy i sprawdzamy co uzytkownik chce wywolac (jaki modul i jaka akcje),
=> ladujemy plik z akcja i wywolujemy go
dalej co sie tam bedzie dzialo (lancuszki akcji itp) to juz inna bajka smile.gif
a co sie bedzie dzialo wczesniej (input, router , IF) to tez inna bajka smile.gif
jakby co pisz smile.gif
Pozdrawiam smile.gif
Pianandrill
Tak, może i jest to odpowiedź na już cokolwiek stare pytanie, ale ja mam też kilka pytań do MVC.

Zakładam, że mam już jakoś tam poukładany ( w głowie) problem controlera, request'era i ... no widoków właśnie nie mam.

Jeżeli na podstawie linku jest wywoływany moduł i przypisana do niego akcja to jak rozwiązać problem widoku.
Jak wygląda tworzenie widoku dla określonej akcji gdy strona jest podzielona na 3 części (menu prawe, lewe i center - foot i head pomijam). Akcja decyduje o tym co będzie znajdowało się w centralnej części a co decyduje o prawej i lewej strone w której powiedzmy (lewa) są linki i (prawa) jakieś inne informacji. Zazwyczaj te boczne częsci są stałe, ale niektóre akcje mogą na nie wpływać.

Czy jest jakiś sposób na przechowywanie wzorca strony? Nie chce oczywiście pisać czegoś co ma określony layout (3 kolumny), zeby mozna ten układ zmienić i modułami i sterować jego wyglądem, ale też rozwiązanie, w którym każdemu modułowi czy akcji przypisuje układ strony jest "raczej nienajlepszy".

Ja po prostu nie rozumiem jak to działa. Czy to jest związane z action chains? jezeli tak to w jaki sposób się to wykorzystuje?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.