Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Czy jest mozliwosc skopiowania kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
olszak
Witam mam do was pytanko czy jest mozliwosc skopiowania calej strony w php i js za pomoca zrodla strony?
nospor
zrodlo strony zawiera wygenerowany kod przez php. Nie zawiera kodu php, jesli o to ci chodzilo
olszak
chodzi mi o to ze daj my na to jest jakis player napisany w js i php i czy jest mozliwosc skopiowanie kodu z niego questionmark.gif
naitsabes
musialbys pobrac plik co jest niezgodne z prawem...
olszak
ale jezeli strone rowniez nie jest zgodna z prawem?
naitsabes
Cytat(olszak @ 11.11.2010, 20:10:18 ) *
ale jezeli strone rowniez nie jest zgodna z prawem?

A kim jestes by osadzac ? Jezeli nie jest zgodna z prawem zglos do odpowiednich sluzb
olszak
eh daje tylko przyklad... to odpowie mi ktos rozsadnie czy nie?
naitsabes
sadze ze abys poznal plik musisz miec do niego dostep, czyli wchodzi tutaj kwestia 'hackingu'
olszak
a jako takiej mozliwosci po przez zrodlo nie ma?
naitsabes
JS w zrodle widac lecz przegladarka generuje z kodu php kod html wiec nie masz szans
Mephistofeles
Od kiedy pobranie pliku z serwera jest nielegalne? Co innego gdy przy tym łamiesz zabezpieczenia, ale żeby je złamać muszą najpierw istnieć winksmiley.jpg.
Jak się nie znasz to nie wprowadzaj w błąd. Jaka przeglądarka przetwarza PHP?
PHP jest wykonywane po stronie serwera, więc do przeglądarki idzie czysty wynik żądania, w formie HTML (lub innego formatu, zależy od ustawień mime serwera i skryptu).
naitsabes
Cytat(Mephistofeles @ 11.11.2010, 21:18:35 ) *
Od kiedy pobranie pliku z serwera jest nielegalne? Co innego gdy przy tym łamiesz zabezpieczenia, ale żeby je złamać muszą najpierw istnieć winksmiley.jpg.

Jezeli pobiore jakis plik z twojego serwera bez twojej zgody jest to nielegalne.

Cytat(Mephistofeles @ 11.11.2010, 21:18:35 ) *
PHP jest wykonywane po stronie serwera, więc do przeglądarki idzie czysty wynik żądania, w formie HTML (lub innego formatu, zależy od ustawień mime serwera i skryptu).

Uznalem ze to bedzie prostsze wytlumaczenie...
Crozin
Cytat
Jezeli pobiore jakis plik z twojego serwera bez twojej zgody jest to nielegalne.
Wejście na jakąkolwiek stronę wiąże się z fizycznym pobraniem wielu plików, więc wg Ciebie łamię prawo tysiące razy dziennie?

Kodu PHP (pliku) nie da się pobrać, chyba, że uzyskasz bezpośredni dostęp do serwera - kod ten jest dostępny wyłącznie z poziomu serwear. Kod HTML/JS/CSS/obrazy (czyli to co może być generowane przez PHP) jest już ogólnie dostępny. Każdy ma go prawo pobrać, przeglądać, analizować. Nie ma prawa (chyba, że sam określisz inaczej) wykorzystywać tego w celach (nie)komercyjnych bez Twojej zgody.
naitsabes
Cytat(Crozin @ 11.11.2010, 21:34:34 ) *
Wejście na jakąkolwiek stronę wiąże się z fizycznym pobraniem wielu plików, więc wg Ciebie łamię prawo tysiące razy dziennie?

Dlatego zaznaczylem ze bez zgody winksmiley.jpg hmm nie wiem w jaki sposob polskie prawo okresla dzialanie pobrania plikow z czyjegos serwera... Jezeli zamiesciles cos to moze ktos z tego korzystac lecz nie zabierac, kopiowac bo wiaze sie to z kradzieza... jest to tym samym atak na strone. Oczywiscie tak mi sie zdaje.
konrados
Ojej, w przerażeniu zacząłem szukać na tym forum, gdzieś w stopce, zdania "pozwalamy na oglądanie forum i ściąganie plików" smile.gif

Nie no, to co jest dostępne w necie, można legalnie ściągać. Nawet jeśli admin nie miał zamiaru takich plików publikować - vide sprawa "wycieku" cv w pewnym banku - jakiś gość znalazł katalog z tymi plikami cv i podzielił się tą radosną nowiną ze światem. W żaden sposób się nie włamywał - bo to już rzeczywiście regulują odpowiednie ustawy - po prostu je znalazł gdzieś głęboko w serwisie.

I nikomu nie przyszło do głowy by go o cokolwiek oskarżać. Bo nie ma o co.

Inną sprawą jest włamywanie się, a już zupełnie inną wykorzystywanie znalezionych materiałów niezgodnie z licencją właściciela.
Mephistofeles
Tak jak mówiłem, żeby można było mówić o włamaniu (złamaniu zabezpieczeń) muszą istnieć zabezpieczenia. Jeśli pliki są dostępne publicznie (nieważne, czy z powodu błędu serwera czy głupoty admina), to jest to jak najbardziej legalne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.