Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]strona po index.php?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawix1496
Siema mam taki problem:
ucze sie php i chcialem zrobic tak aby strony wczytywaly sie po index.php?viewsXXX (gdzie XXX to np kontakt) oto moj kod php index.php
  1. <?php
  2.  
  3. $controller = 'all';
  4.  
  5. $view - empty($_GET['view']) ? 'index' : $_GET['view'];
  6.  
  7. switch($view) {
  8. case 'index';
  9.  
  10. break;
  11.  
  12. case 'kontakt';
  13.  
  14. break;
  15. }
  16.  
  17.  
  18. include ($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/logowanie/polandshare.vooa.pl/views/layouts/'.$controller.'.php');
  19.  
  20. ?>

robie to z kursu video ale malo na nim widac i nie wiem co robie zle ;/
masters1987
jeśli dobrze zrozumiałem to index.php?views=xxx tak?
Kod
<?php
     if(isset($_GET['views'])) {
            $views = $_GET['views'];
       }

switch($views) {
        case 'kontakt' : /* ciąg instrukcji*/ break;

}

?>
dawix1496
dobrze zrozumiales. tylko teraz wyskakuje mi blad Parse error: syntax error, unexpected ';' w lini $views = $_GET['views']; i cos nie moge usunac ;// sory ale nie znam sie na php probuje sie cos nauczyc.
masters1987
poprawiłem, mój poprzedni post smile.gif
dawix1496
Tylko ze mi chodzilo o to zeby podmienilo mi plik index.php ktory mam w folderze /all/ na kontakt.php ktory tez mam w folderze all nie moglbys poprawic tamtego skryptu tak zeby to jakos chodzilo questionmark.gif bo u tego goscia na filmiku wszystko ladnie chodzi... u niego np jak wpisze ..../index.php?viewskontakt a nie ma tego pliku to mu sie wyswietla blad ze go nie ma utworzonego a jak go utworzyl to mu podmienilo plik index.php z plikiem kontakt.php u mnie jak wpisze np .../index.php?viewkontakt a mam utworzony ten plik to i tak zostaje w index.php i nie wyswietla zadnego bledu http://www.youtube.com/user/sever3d#p/u/5/h5iffmGaoBQ link do kursu jakby co
pifarek
  1. <?php
  2.  
  3. if (!isset($_GET["view"]))
  4. $view = 'default';
  5. else
  6. if (file_exists('views/' . $view . '.php'))
  7. $view = $_GET["view"];
  8. else
  9. $view = 'default';
  10.  
  11. include ('views/' . $view . '.php');
  12.  
  13. ?>

A nie można jakoś tego tak prosto napisać? www.adres.com/index.php?view=kontakt
dawix1496
za nic mi to nie wychodzi;/// chyba jednak musze zrobic to normalnie ;///// dzieki za pomoc!

A jeszcze moglby mi ktos pomoc bo juz wiem gdzie popelnilem blad i teraz znowu cos jest nie tak w pliku all.php zamiast zaincludowac tak:
  1. include ($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/logowanie/polandshare.vooa.pl/views/'.$controller.'/'.$view.'.php');
zaincludowalem tak:
  1. include ($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/logowanie/polandshare.vooa.pl/views/all/index.php');
i juz powinno chodzic tylko ze nie dodaje przed koncowke .php nazwy index.php ktora jest w zmiennej $view :
  1. $view - empty($_GET['view']) ? 'index' : $_GET['view'];
moze mi ktos powiedziec jak to zrobic zeby dodawalo to index bo to jest bardzo wazne .
erix
string

To są podstawy, zamykam. Odrób pracę domową.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.