Napisałem tak ( pewnie chaotycznie

<?php // ile osób w bazie // ile dzisiaj zalogowanych // ile wczoraj zalogowanych // ile dzisiaj rejestrowanych // ile wczoraj zarejestrowanych class statystyki{ function osoby(){ $this->ogolem=$zawartosc; $i = 0; $osoby[$i] = new statystyki; $osoby[$i] -> zalogowany = $dana['ostatnie_logowanie']; $osoby[$i] -> rejestracja = $dana['rejestracja']; $i++; } $dzisiajz = 0; $dzisiajr = 0; $wczorajz = 0; $wczorajr = 0; foreach($osoby as $id => $statystyki){ { $dzisiajz++; } { $dzisiajr++; } { $wczorajz++; } { $wczorajr++; } } $this->dzisiaj=$dzisiajz; $this->dzisiajr=$dzisiajr; $this->wczorajz=$wczorajz; $this->wczorajr=$wczorajr; } } $obiekt = new statystyki; $obiekt->osoby(); ?>
Tyle w tym dobrego, że całą klasę mam w innym pliku i go includuje, a w dowolnym miejscu wpisuję tylko dwa wyrazy : $obiekt->zalezy_co_chce_otrzymac . Natomiast strukturalnie napisałbym cztery proste funkcje, które wyciągają odpowiednio z bazy danych odpowiednie wartości, albo jedną, w której wpisuję warunek...
Jakie inne zastosowania mógłbym użyć, by to "programowanie obiektowe" w tym przypadku co podałem, było czytelniejsze, o znacząco mniej objętości ? W tym przypadku obciążam bardziej tylko serwer, a w przypadku wielu zapytań obciążył bym bardzo znowu bazę danych... ? Nie chodzi mi tutaj o gotowe rozwiązanie, tylko o wskazówki, czego jeszcze nie zastosowałem, co ułatwiło by pracę na takich właśnie skryptach o oparciu o obiektowość?
Pozdrawiam!