Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwery w sieci lokalnej
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
athabus
Nie za bardzo wiem jak zadać to pytanie, bo nie znam nomenklatury sieciowej, więc opisze problem.

Mam dwa komputery dajmy na to "marcin" i "gosia" - oba pracujące w sieci lokalnej (router wifi).

Na komputerze gosia jest postawiony serwer a na nim skonfigurowany virtualhost - dajmy na to o nazwie "stronka".

Po odpowiednim skonfigurowaniu na komputerze "marcin" pliku /etc/hosts np.
Cytat
192.168.1.100 stronka (zakladajac ze ten ip to ip komputera gosia)

mogę w przeglądarce na komputerze marcin uruchomić stronę wpisując http://stronka

Problem pojawia się, gdy komputer gosia zmienia ip. Dodatkowo problem komplikuje się, bo komputery pracują raz pod jednym routerem a raz pod drugim.

I teraz pytanie. Jak skonfigurować to tak, aby po każdej zmianie ip nie trzeba było zmieniać pliku /etc/hosts

(Oba komputery pracują na Ubuntu).

Będę wdzięczny za podpowiedzi ;-)
ShadowD
na stałe dąć gosi ip w ustawieniach sieci?
athabus
To była pierwsza myśl, ale w jednej z sieci nie mogę tego zrobić bo nie mam dostępu do routera (tak jak pisałem praca jest na 2 routerach w zależności od miejsca, gdzie aktualnie przebywają komputer) .
ShadowD
Ip z jakiego ma korzystać pc podajesz w nim i dostęp do rutera nie jest potrzebny, gorzej jak owe ip będzie już zajęte, ale zawsze możesz wybrać jakieś egzotyczne które na 99,99% będzie wolne, np trzecie od końca puli, to chyba najlepsze rozwiązanie. :-)
athabus
Takie rozwiązanie jest dobre, kiedy oba routery pracują pod taki samym IP. Jeśli routery mają niestandardowe ustawienia to niestety nie da się ustawić takiego samego ip dla komputera gosia.
Może jest jakiś sposób aby w /etc/hosts odczytać ip komputera gosia (w koncu ping gosia znajduje odpowiedni komputer) i przypisać go dynamicznie do zmiennej czy coś w tym stylu?
pyro
Cytat(athabus @ 19.11.2010, 09:08:25 ) *
Takie rozwiązanie jest dobre, kiedy oba routery pracują pod taki samym IP. Jeśli routery mają niestandardowe ustawienia to niestety nie da się ustawić takiego samego ip dla komputera gosia.
Może jest jakiś sposób aby w /etc/hosts odczytać ip komputera gosia (w koncu ping gosia znajduje odpowiedni komputer) i przypisać go dynamicznie do zmiennej czy coś w tym stylu?

Najprościej to zrobić skryptem powłoki lub w dowolnym języku programowania, nawet w PHP (ale PHP nie polecam).
athabus
O dzięki za myśl - tak spróbuję zrobić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.