Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pliki jako folder (?)
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Szadow
Witajcie! Mam problem otóż pracuje nad super tajnym projektem smile.gif i potrzebuje informacji jak zrobić na localhoscie (WebServ) tak aby nazwa pliku była wyświetlana bez rozeszerzenia i np: doeman.pl/register/ albo domena.pl/profile/Nazwa i jak to w ogóle się nazywa smile.gif

Z góry dziękuje.
gigzorr
mod rewrite- >friends url->przyjazne linki
Szadow
Mam jeszcze tylko 1 pytanie. Otóż czytałem o tym i próbuje ale za licho mi nie wychodzi. Mam np. plik index.php?d=start i chce aby to było domena.pl/start wie ktoś jak to zrobić z RewriteRule albo w inny sposób? ale zeby nie było index.php/start.

Z góry dziękuje.
lobopol
Kod
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule ^(.*)$ index.php?rt=$1 [L,QSA]

wszystko co jest po domena.pl/ jest kierowane do $_GET['rt']
czyli adres domena.pl/alamakota/aaaaa da domena.pl?rt=alamakota/aaaaa
Szadow
Dzięki ale jest z tym problem, kiedy zacząłem korzystać z "multi" ukośników (czyli aaaa/aaaa) to strona nie ma stylu(zawartość jest). Jak by było w innym folderze.

Korzystam z takiej zasady: RewriteRule ^image/(.*)$ index.php?p=image&id=$1 [L,QSA]
A link to: ... href="image/1"

Coś źle robię?
Z góry dziękuje.
ShadowD
Znacznik <base> w html, albo w .htaccess dodajesz regułę, że style/index jest przekiewowywane do pliku i dajesz flagę [L], umieszczasz przed tamtą. :-)
Szadow
Nie wiem jak to zrobić smile.gif
Znaczy wolał bym to mieć w htacces ale tego nie wiem :/

EDIT: Ok dałem rade używając: RewriteRule ^(.*)\.css$ style\.css
Tylko teraz mam problem z obrazkami, używam takiej reguły:
RewriteRule ^(.*)\.png$ site_img/$1\.png gdzie site_img to folder z obrazkami strony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.