A ja myślę o prostszym rozwiązaniu. Skoro już pobiera informacje z bazy i wie ile ma rekordów to sprawa jest prosta...
Znasz swój limit = 50
Dodajesz nowy rekord bez sprawdzania ilości
Sprawdzasz ilość.
Jeśli jest większa niż limit robisz delete z takim limit ile wystaje ponad niego.
Przykładowo masz 50 i dodałeś do shouta. Zwróci Ci count 51 a więc musisz zrobić delete dla 51-50=1

W efekcie zamiast zarżynać bazę zapytaniami robisz proste 2 lub 3 query w zależności czy osiągnąłeś limit czy nie:
INSERT INTO shoutbox2 jakieś dane; <-zawsze.
SELECT count(id) AS ile FROM shoutbox2; <-zawsze, to lepsze i szybsze niż robić select * i jeszcze potem po stronie php to obliczać, co jest głupotą i marnotrawieniem czasu.
DELETE FROM shoutbox2 LIMIT policzona różnica <- opcjonalnie, a i tak zazwyczaj będzie tutaj 1, jeśli już do usuwania dojdzie.
Widzisz jak Twoje całe kombinowanie się upraszcza?
$limit = 50;
$zapytanie_dodanie = mysql_query('INSERT INTO shoutbox2 jakieś_dane'); if( $number > $limit ) {
$zapytanie_usuniecie = mysql_query ('DELETE FROM shoutbox2 LIMIT '.($number-$limit)); }
To jest całość dodawania rekordu wraz z usuwaniem nadmiarowych ponad limit... Takie coś jest już żywcem w sumie do zastosowania.
EDIT: Może wyjaśnię czemu tak... Sprawa jest prosta

DELETE wywala wszystkie rekordy lecąc od początku tabeli do jej końca. Jeśli więc zrobimy mu LIMIT to wywali X pierwszych wpisów. Skoro wiemy ile mamy ogółem, ile mamy jako limit, to wiemy ile jest ponad stan i tyle mu każemy z początku usunąć. Myślę, że to jedno z najprostszych i jednocześnie bardziej eleganckich bez używania transakcji, która jeszcze bardziej by to zabezpieczyła. Jeśli zaś całość zapiszesz jako procedurę w mysql to masz po prostu rakietę, bo całość nawet nie wyjdzie poza silnik bazy.