Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czym jest SSH?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
tolomei
Witam.
Tak jak w tytule - pewnie strasznie laickie pytanie - czym jest SSH?
Pytam dokładnie o usługę "dostępu do SSH" na serwerach www, które można wykupić przez internet.
Szukałem informacji przez dłuższy czas w google. Znalazłem:

- http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry593448
- http://hostit.pl/pomoc/ssh.html

ale niestety te odpowiedzi nie zaspokajają mnie. Chcę się dowiedzieć co oznacza od strony praktycznej usługa dostępu do SSH na serwerze.
W pierwszym linku, który podałem jest napisane:

Cytat
A przeczytałeś, do czego ten ssh jest w ogóle potrzebny? Do rozpakowania plików, co możesz równie dobrze wykonać na własnym komputerze i wysłać na serwer już rozpakowane dane.

Czy to oznacza, że jeśli nie będzie SSH na serwerze to nie będę mógł wykonywać takich operacji jak rozpakowywanie archiwów na plikach na serwerze?
Czy jeżeli posiadam hosting na webhost.pl i w cPanelu mogę rozpakowywać/pakować pliki, to znaczy, że mam usługę SSH w hostingu?

Przepraszam za takie pytania, może głupie, ale nie mam pojęcia skąd się tego dowiedzieć.

Dziękuję z góry.
Pozdrawiam.
tolomei
Zyx
SSH to rodzina protokołów do zestawiania bezpiecznego, szyfrowanego połączenia między dwoma komputerami oraz uwierzytelniania użytkowników. Podstawowym zastosowaniem jest zdalna praca poprzez możliwość zalogowania się na konsolę systemową na innym komputerze. Możesz wtedy wykonywać za pomocą tej konsoli dokładnie te same czynności, jakbyś miał fizyczny dostęp do maszyny. Inne zastosowania to bezpieczne przesyłanie plików, tunelowanie portów, VPN, zdalna praca z serwerem X-ów (system okien dla systemów uniksowych), przeglądanie stron WWW i inne.

Jeśli serwer oferuje dostęp SSH, najczęściej chodzi o możliwość zdalnego logowania się na konsolę systemową serwera.
tolomei
Czyli rozumiem, że funkcje cPanel'u(z mojego ostatniego pytania) oraz SSH to dwie kompletnie różne rzeczy, nie zależne od siebie.
wookieb
Tak.
tolomei
Dziękuję za tę odpowiedź smile.gif

Pozdrawiam.
tolomei
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.