Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XML czy baza danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PiterosWeb
Mam takie pytanie a konkretnie co będzie szybciej i lepiej działać.
Chcę zrobić grę no ale mniejsza z tym chodzi mi o to, co będzie szybciej i lepiej działać czy gdybym zrobił dane użytkownika o jego wiosce(poziomy budynków ilość surowców itd.) i o Bohaterze (poziom bohatera, zbroja itd, itemy z backpacku i invenotry, i jego umiejętności itd.) w pliku xml to będzie lepiej i szybciej działać niż jakbym trzymał to w bazie danych i za każdym razem wysyłał zapytanie do bazy questionmark.gif Przy odpowiedzi proszę wziąść pod uwagę to że z takowego skryptu mogło by korzystać jednocześnie nawet kilka tysięcy lub nawet więcej ludzi. Te liczby korzystanych z tego użytkowników są czysto teoretyczne chodziło mi o to żeby mi server się nie zawiesił albo nie zamulił jakoś bardzo jak duża liczba graczy będzie w jednym czasie odwoływać się po te dane.
wookieb
Baza + cache i nie pobijesz tego.
PiterosWeb
Widzisz bo nie napisałem dokładnie chodzi o to że ja będę chciał zrobić coś takiego że gość będzie przeciągać itemy z np. backpacka i zakładać na bohatera i żeby to jakoś długo nie trwało a jak będzie w bazie danych kilka milionów rekordów to może troche potrwać prawda ?
Fifi209
Cytat(PiterosWeb @ 2.12.2010, 14:44:49 ) *
Widzisz bo nie napisałem dokładnie chodzi o to że ja będę chciał zrobić coś takiego że gość będzie przeciągać itemy z np. backpacka i zakładać na bohatera i żeby to jakoś długo nie trwało a jak będzie w bazie danych kilka milionów rekordów to może troche potrwać prawda ?

Dobrze zaprojektowana baza z indeksami i będzie latało szybciej niż xml, który musisz parsować za każdym razem.
PiterosWeb
aha, ok dzięki jeszcze mam troche czasu zanim zacznę to robić więc jeszcze troche poszperam i się zastanowię.

thx. za wasze opinie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.