Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formatowanie czcionki w div'ie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
melior
Mam div:
  1. <div style="background-color:#00FF00;vertical-align:top;margin:0px;padding:0px;">

i odnośnik:
  1. <a href="" style="padding:0px;margin:0px;font-family: 'Arial Narrow', Helvetica, sans-serif; color: #999;text-decoration: none;">

Wynik prezentuje się tak:

Kiedy dodam w stylu odnośnika
  1. font-size:12px;

Otrzymuję coś takiego:

Chodzi mi o tę przestrzeń między górną częścią ramki, a tekstem. Nie chcę jej smile.gif A nie mam pojęcia jak ją usunąć, próbowałem na wszystkie znane mi sposoby: margin, padding, vertcial-align, line-height.

Może ktoś mi pomóc w tej kwestii?
wookieb
Poczytaj o line-height
Poza tym daj link do strony, bo tak nie jesteśmy w stanie wszystkiego dokładnie określić.
Szadow
Może margin pomoże? smile.gif
melior
@wookieb, napisałem, że próbowąłem z line-height. Wartość wynosi 0px/em/cm i nic to nie zmienia.

Nie potrzeba tutaj strony. To prosty przykład. Div i font. Jeżeli tutaj zadziała to tam gdzie zamierzam jej użyć również zadziała.

@Szadow, wynosi 0px, tak jak w pierwszym poście.
matewka
a czy masz gdzieś zdefiniowaną wysokość tego DIVa?

Poza tym, jeśli nie chodzi o wysokość, to może to wynikać z zachowania elementów rodzicowych. Koledzy dobrze mówią - wrzuć to na jakiś serwer to wtedy pomyślimy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.