Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] PYTANIE O POPRAWNOŚĆ SKŁADNI
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adi456
Proszę o sprawdzenie poprawności kodu

1.  
  2. mysql_connect("***",$username,$password);
  3. mysql_select_db($database) or die("<font color='red'>Baza zajeta kliknij cofnij lub odswiez</font>");
  4. $query = mysql_query("SELECT * FROM przeniesienie WHERE id=".$kto." ORDER BY numeracja DESC ") or die(mysql_error());
  5.  
  6.  
  7. while ($row = mysql_fetch_array($query))
  8. {
  9. $numeracja= $row['numeracja'];
  10. $id= $row['id'];
  11. $nr= $row['nr'];
  12. $kod = $row['kod'];
  13.  
  14. $przeniesione_tel = $przeniesione_tel.'<BR><BR> Telefon: '.$tel.' nr imei '.$imei.' kod: <font color="lime">'.$kod.'</font>';
  15.  
  16. mysql_connect("***",$username,$password);
  17. @mysql_select_db($database) or die("Nie odnaleziono bazy danych");
  18. $spr_id=mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM telefon WHERE id=".$nr." "));
  19. $id_tel= $spr_id['przenies'];
  20. $przen_co = $id_tel.$przenies;
  21.  
  22. $poprawka = mysql_query("UPDATE towar SET gdzie='$gdzie', przenies='$przen_co' WHERE id= '$nr' AND gdzie='$gdzie_byl' AND stan='1'");
  23.  
  24.  
  25. if ($poprawka)
  26. {
  27. echo '<font color="green">Telefon: '.$tel.' nr imei '.$imei.' kod: '.$kod.' - przeniesiony</font><br>';
  28. }
  29. else
  30. {
  31. echo '<font color="red">Telefon: '.$tel.' nr imei '.$imei.' kod: '.$kod.' - Nie przeniesiony!</font><br>';
  32. };
  33.  
  34.  
  35. };

a czy zamiast tego co jest wyżej można zrobić tak:

1.  
  2. $id_tel= $spr_id['przenies'];
  3. $przen_co = $id_tel.$przenies;
  4.  
  5. mysql_connect("***",$username,$password);
  6. mysql_select_db($database) or die("<font color='red'>Baza zajeta kliknij cofnij lub odswiez</font>");
  7. $query = mysql_query("SELECT * FROM przeniesienie WHERE id=".$kto." ORDER BY numeracja DESC ") or die(mysql_error());
  8. $spr_id=mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM telefon WHERE id=".$nr." "));
  9. $poprawka = mysql_query("UPDATE towar SET gdzie='$gdzie', przenies='$przen_co' WHERE id= '$nr' AND gdzie='$gdzie_byl' AND stan='1'");
  10.  
  11.  
  12. while ($row = mysql_fetch_array($query))
  13. {
  14. $numeracja= $row['numeracja'];
  15. $id= $row['id'];
  16. $nr= $row['nr'];
  17. $kod = $row['kod'];
  18.  
  19. $przeniesione_tel = $przeniesione_tel.'<BR><BR> Telefon: '.$tel.' nr imei '.$imei.' kod: <font color="lime">'.$kod.'</font>';
  20.  
  21. if ($poprawka)
  22. {
  23. echo '<font color="green">Telefon: '.$tel.' nr imei '.$imei.' kod: '.$kod.' - przeniesiony</font><br>';
  24. }
  25. else
  26. {
  27. echo '<font color="red">Telefon: '.$tel.' nr imei '.$imei.' kod: '.$kod.' - Nie przeniesiony!</font><br>';
  28. };
  29.  
  30.  
  31. };
skowron-line
1. NIE KRZYCZ
2. poczytaj sobie o MVC i rozdzielaniu kodu html od php.
3. jeżeli kod się wykonuje poprawnie to jest poprawny smile.gif

4. mysql_connect i mysql_select_db zamknij sobie w jakiejś funkcji bo jak Ci się zmieni hasło do bazy danych to 2 mln miejsc będziesz musiał zmienić.
Mephistofeles
  1. mysql_query("SELECT * FROM przeniesienie WHERE id=".$kto." ORDER BY numeracja DESC ")

Skąd masz $kto? Filtrujesz to?
adi456
  1. $kto = $_SESSION["kto"];

$kto jest to nr zależny od użytkownika który się zaloguje

a mam jeszcze pytanie na temat mysql_close, do tej pory robiąc skrypt gdy łączyłem się z bazą i odczytałem to co mnie interesowało zamykałem połączenie ale były problemy i błędy, a gdy teraz z wszystkich skryptów wykasowałem mysql_close wszystko świetnie działa i nie ma problemów z połączeniami więc czy może zostać bez mysql_close?
phpion
Cytat
Używanie mysql_close() nie jest zwykle konieczne, ponieważ nie stałe linki są automatycznie zamykane na końcu wykonywania skryptu.

Źródło: mysql_close
Crozin
Cytat
2. poczytaj sobie o MVC i rozdzielaniu kodu html od php.
MVC? To jest zbyt skomplikowany wzorzec wymagający jakiejś tam wiedzy - w dodatku jego użycie jest sensowne tylko w nieco bardziej rozbudowanych aplikacjach. Zresztą jego implementacja jest poza zasięgiem OPa. Co do rozdzielenia HTMLa i PHP - jak najbardziej tak.

Co do tematu: mysql_*()? , <font />? Mamy prawie 2011 rok, a Ty używasz reliktów zapomnianej już przeszłości. Co do pierwszego: PDO, co do drugiego: CSS
Mephistofeles
Szczerze mówiąc nie czytałem dokładnie przyklejonych tematów, ale może (jeśli tego nie ma winksmiley.jpg) czas odnowić informacje, napisać o wspomnianych przez Crozina reliktach, przecież męczenie się z z mysql_ w porównaniu do ładnego, a do tego względnie bezpiecznego obiektowego API PDO to jak wbijanie gwoździ kamieniem, czasami jeszcze umocowanym sznurkiem do patyka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.