Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Określona liczba znaków w rekordzie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ArthasDelano
Witam serdecznie.

Posiadam taki oto kod:

1. <?php
  2. $db = @mysql_connect('****','****','****') OR die('Nie udało sie połączyć z bazą.');
  3. mysql_select_db('****', $db);
  4. mysql_query ("SET NAMES latin2");
  5. $posty = "SELECT topic_title, topic_id, forum_id FROM phpbb_topics ORDER by topic_id DESC LIMIT 7";
  6. $idposty = mysql_query($posty);
  7. while($wiersz=mysql_fetch_array ($idposty))
  8. {
  9. echo '<a href="/forum/viewtopic.php?f='.$wiersz['forum_id'].'&t='.$wiersz['topic_id'].'">'.$wiersz['topic_title'].'</a><br />';
  10. }
  11. ?>

Jak wiadomo umożliwia mi to wyświetlenie na stronie głównej ostatnich postów z forum.. Niestety czasem nazwy postów są za długie, a nie chciałbym by nazwa przesuwała się do następnej linijki, zależy mi by nazwa kończyła się na określonej licznie znaków.. Nie wiem zupełnie czy jest możliwość by tam gdzie literek jest za dużo wpis kończył sie ' (...) '..

Bardzo prosiłbym o przerobienie kodu bądź jakąś sensowną podpowiedź, dzięki której uda mi się rozwiązać mój problem..

Z góry bardzo dziękuję..
Artur
phpion
Jak wyżej, albo od razu po stronie bazy danych poprzez LEFT.
ArthasDelano
Niestety po godzinach prób nie wychodzi mi to tak jakbym chciał, zależy mi na tym również by nie ucinało wyrazów, gdyż wygląda to mało estetycznie.. I powiem szczerze, że dla mnie to już za wysoka półka.. Nie wiem nawet czy istnieje możliwość wykonania tego w ten sposób by kończyło na pełnym wyrazie oraz dodawało na końcu "(...)"?
Crozin
Jakbyś przejrzał chociaż komentarze do funkcji substr, do której linkował @nospor znalazłbyś rozwiązanie. Było to poruszane wielokrotnie - naucz się szukać!
_Martin_
Hej, pomógł bym ale się sam nie nauczysz ;P

Jest pare rozwiązań np taka propozycja:

1. $text= "ala dfashfa dhofgso sdjd asdas";
  2. $words = count($words);
  3. echo $words;

Liczy słowa robisz skrypcik ucinasz ostatnie słowo, i wstawiasz tam trzy kropki?
Wszystko sie da tylko trzeba chcieć
Oczywiście to jest najbanalniejsze ;P
ArthasDelano
Ze wzgledu na swieta zajelismy sie innymi projektami lecz ten wraca jak bumerang.. Nigdy nie zajmowalem sie programowaniem wiec dla mnie link do opisu funkcji nic nie daje.. Oczywiscie jestem uparty, probowalem w swieta, rozumiem ze powyzszy kod zlicza mi liczbe slow tylko ze mi zalezalo bardziej na zliczaniu znakow.. I ucinaniu ich w odpowiednim momencie, do tego tak zeby nie ucinalo wyrazu w polowie.. Dlatego napisalem pytanie w dziale Przedszkole, bo dla mnie to totalna czarna magia.. Tak jak do mnie zglaszaja sie osoby o pomoc w dziedzinie ktora ja sie zajmuje pomyslalem ze ktos tutaj mi pomoze w dziedzinie w ktorej jest dobry..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.