Za klika tygodni zabieram się do pisania pewnego portalu społecznościowego. W związku z tym mam kilka pytań.
1. Zapisywanie danych osobowych w bazie danych - Czy szyfrować dane, które użytkownicy zapisują w swoim profilu? Czy jest to wydajne?
PS. Proszę o swoje sugestie.
2. Szyfrowanie - Do tej pory pisząc skrypty stosuję napisany przez siebie skrypt mianowicie. Każdą zmienną $_POST, $_GET przed wywołaniem 'oczyszczam' za pomocą napisanej przez siebie funkcji. Polega to na usunięciu znaków szkodzących kodowi, pozwalając na wgranie czegoś do plików strony itd. Czy jest to konieczne, bezpieczne i wydajne?
PS. Proszę o swoje sugestie, czym ewentualnie to zastąpić.
3. Znajomość - W jaki sposób zapisywać znajomości, powiązania w bazie danych?
- Czy też przy każdym użytkowniku robić kolumnę 'znajomi' i w niej zapisywać ID użytkowników zaproszonych (1;2;3;4;5)
- Zrobić tabelę znajomi i tam zapisywać ID użytkownika oraz jego znajomych w takiej postaci '1;2;3;4;5'
- Każdy znajomy w osobnym wierszu, czyli ID osoby głównej i ID znajomego.
PS. Jakie rozwiązanie było by najkorzystniejsze i najbardziej wydajne. Proszę o własne sugestie, jak Wyłyście postąpili.
4. Zauważyłem, że większość portali ma kilka domen np.
- Znany portal facebook ma adresy takie: photos-f.ak.fbcdn.net - zdjęcia
- NK: 0.s-nk.pl
I moje pytanie brzmi następująco po co osobna domena na pliki strony, zdjęcia??
Przecież można to zrobić za pomocą sub-domen i przypisać każdą dla osobnego serwera, a nawet ustalić dla każdej sub-domeny własne adresy DNS. Można to przecież zrobić w taki sposób: domena.pl - portal, 1.s.domena.pl, 2.s.domena.pl, 3.s.domena.pl ... - serwery na pliki
5. Kod - Nie dotyczy to tylko portali, ale również zwykłych stron. Dlaczego (dotyczy się to głównie, ajax, javascript, jQuery, css) kod jest w jednej lini - Aby go trudniej ewentualnie skopiować i przerabiać? Jakimi programami to można zrobić? (jak się da w notepad++ gdzie to jest?).
6. Adresy - Czy stosować linki typu:
- domena.pl/register , domena.pl/user/12345
- domena.pl/register.html , domena.pl/user,12345.html
- domena.pl/register , domena.pl/user,12345
Czy jakieś inne - zaproponujcie
7. Jak mi się coś przypomni to dopiszę

Pozdrawiam serdecznie i Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!