Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] upload pliku - dziwne zachowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
esos
Po dłuuuuuuuuuuuuuugim czasie siadłem do klawiatury i wyrywam sobie włosy z głowy od 2 dni...

Próbuję zrobić banalną rzecz: wysłać z formularza plik na serwer. Hostuję się w nazwa.pl...

Umieszczam na stronie formularz:

1.  
  2. <form action='profil_foto.php' method='POST' enctype='multipart/form-data'>
  3. <input type=\"hidden\" name=\"MAX_FILE_SIZE\" value=\"64000000\" />
  4. <input type=\"file\" name=\"userfile\"><br>
  5. <input type=\"submit\" value=\"Wy?lij\">
  6. </form>

...a następnie sprawdzam, co przyszło po wysłaniu formularza. Sprawdzam, czy weszła z POST`a wartość MAX_FILE_SIZE, jeśli tak - oglądam co ciekawego znajduje się w $_FILES['userfile']:

1. if ($_POST['MAX_FILE_SIZE'])
  2. {
  3. if (!$_FILES['userfile'])
  4. {
  5. echo "skrypt nic nie dostał";
  6. }
  7. else
  8. {
  9. echo "cośtam poszło :)";
  10. }
  11.  
  12. }

i teraz zaczynają się cuda... NIGDY nic nie zostaje przekazane w $_FILES['userfile'], nie mam pojęcia skąd się bierze taka sytuacja ;/

Sprawdzałem phpinfo():

file_uploads On On
(...)
upload_tmp_dir no value no value

Utworzyłem więc katalog tmp w głównym katalogu serwera i w głownym katalogu domeny, dałem chmod poprawny politycznie (777) - też nic nie pomogło.

Gdyby nie to, że miszkam na parterze - już bym się rzucił z okna smile.gif Pomocy!

(przy okazji zdrowia i szczęścia wszystkim życzę w Nowym Roku).
lobopol
przed tym pierwszym ifem daj print_r($_FILES) i pokaż co wyświetliło po przesłaniu pliku
esos
Trąba ze mnie, nie napisałem, że tablica z formularza idzie pusta...

ale zgodnie z wytycznymi przedmówcy:

1. echo "poniżej powinno się pojawić wiele ciekawych rzeczy :)<br>";
  2. print_r($_FILES) ;
  3. echo "<br>koniec wielu ciekawych rzeczy";

efekt:

1. poniżej powinno się pojawić wiele ciekawych rzeczy :)
  2. Array ( )
  3. koniec wielu ciekawych rzeczy

jednak co ciekawe, wynik działania if ($_POST['MAX_FILE_SIZE']) itd mówi, że z formularza jednak coś przyszło.

edycja -> rozwiązanie problemu.

miałem wcześniej niedomknięty formularz, który nie puszczał danych po multipart/form-data

idę założyć sobie na kark tabliczkę 'jestem osłem, powinienem kopac rowy, a nie brać się za php'.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.