Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Nadawanie chmodów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
radziowie
Mam na serwerze parę folderów jak np. admin gdzie znajdują się pliki panelu administracyjnego, grafika gdzie mam umieszczoną grafikę od szablonu strony, katalog upload gdzie uploadowane są różnego rodzaju pliki a w nim folder mini gdzie znajdują się miniatury uploadowanych zdjęć. Jakie powinienem nadać chmody do odpowiednich katalogów?
bubus_s
Skoro masz te pliki na serwerze to zapewnie masz program aby wysyłać pliki do FTP.

Jeżeli masz Total Comander najeżdzasz na wybrany katalog i klikamy na Plik następnie Zmień atrybuty i tam wpisujemy chmod.

Jeżeli natomiast masz FileZile najeżdzasz na wybrany katalog prawy przycisk myszy i wybierasz prawa pliku.

Sprawa bardzo łatwa;)
Mam nadzieję że pomogłem.
Pozdrawiam.
radziowie
Wiem jak się nadaje chomdy. Chodzi mi po prostu o konkretną wartość jaka należałoby nadać na dany katalog.
bigbadcompany
Cytat(radziowie @ 8.01.2011, 15:35:38 ) *
Wiem jak się nadaje chomdy. Chodzi mi po prostu o konkretną wartość jaka należałoby nadać na dany katalog.

Wysyłam do lektury http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmod

read, write i execute - zastanów się nad sensem każdego katalogu, jeśli chcesz aby w galerii był możliwy odczyt, zapis i prawo uruchomienia to tam gdzie zapisujesz miniaturki w katalogu albo jakąś grafę to musisz mieć 777.

Dla katalogu admina polecałbym 755 ale to tylko moja sugestia. Reszty chmodów domyślisz się sam po zapoznaniu się z wiki lekturą smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.