Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawienie połączenia z bazą na sztywno
Forum PHP.pl > Forum > PHP
user_php.pl
Witam,
mam taki problem: mam na stronie element, który cały jest odświeżany (między stronami i ajaxem). Odświeżenia w przypadku ajaxa to 30 sekund i tutaj wszystko działa ok. Natomiast w chwili szybkiego przechodzenia między stronami dostaję błąd: mysqli::mysqli() [mysqli.mysqli]: (HY000/2003): Can't connect to MySQL server on 'xxxxxxxxxx' (10060) in xxxxxxx.php on line 2

Co do struktury to wygląda to tak: plik index.php includuje plik pobierzDane.php,w którym jest właśnie cały skrypt, pobierający dane z bazy.

Czytałem gdzieś, żeby nie inicjować za każdym razem nowego połączenia, ale nie bardzo wiem jak to zrobić (wrzucić na początek strony?). Próbowałem dodać to do zmiennej sesyjne, ale też klops. Jakieś inne metody?
darko
Jeżeli korzystasz z mysqli, to:
http://php.net/manual/en/mysqli.persistconns.php
Generalnie interesuje Cię ta linijka:
Cytat
Unlike the mysql extension, mysqli does not provide a separate function for opening persistent connections. To open a persistent connection you must prepend p: to the hostname when connecting.

oraz uwagi dalsze
Natomiast w przypadku PDO:
  1. $dbh = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=test', $user, $pass, array(
  2. PDO::ATTR_PERSISTENT => true
  3. ));

user_php.pl
Wszystko już wiem. Dzięki śliczne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.