/* Witam, dzisiejszy problem polega na tym, że chce wysłać pojedynczo wiadomości z systemu linuks po wpisaniu "calendar" dla dnia, czyli "calendar | grep 15" dla dzisiejszej daty. Po wpisaniu w terminalu "calendar | grep 15" wyświetla: sty 15 Martin Luther King, Jr. born sty 15 Arbor Day in Jordan sty 15 N'oubliez pas les Rémi ! sty 15 S'il gčle ŕ la saint Maur, sty 15 Ermordung von Rosa Luxemburg und Karl Liebknecht, 1919 sty 15 Lóránt, Loránd sty 15 Сретение Господне sty 15 День Триглава sty 15 Стрітення Господнє Sama funkcja "calendar" pokazuje informacje na 4 dni. Teraz chce zrobić w PHP aby każda wiadomośc pojedynczo w odstępie 10 sekund była wysyłana na blip.pl. Zacząłem już pisać kod i mam coś takiego: */ $z = exec('calendar | grep '.$data.''); #Za pomocą grep i zmiennej $data wyswietlam tylko ciekawostki na obecy dzień. /* Tak i od tego momentu zaczyna się mój problem jak wyswietlicz pojedyncze ciekawostki i w odstępie 10 sekund ( sleep(10); ) wyswietlić kolejną ciekawostkę? Próbowałem już coś takiego, ale wyswietla tylko ostatnią ciekawostkę na obecny dzień. */ while ($z) { // echo $z++; while($z) { if($z) break; } $dowyslania = ''.$z.''; /* #To wysyła $dowyslania = ''.$z.''; $blip->send($dowyslania); */ } #Później chce dać skrypt do crona i niech się odpala co 24h :)
Dokładne wytłumaczenie:
Po wpisaniu w terminalu "calendar" wyświetlają się ciekawostki ze świata, ja chce je odczytać przez PHP i w czasie 10 sekund kolejno wysyłać na serwis blip.
Nie mam dostępu do pojedynczych ciekawostek po wpisaniu calendar | grep 15 wyświetlają się same wszystkie ciekawostki na dzień 15 czyli dzisiejszy.