Witam,
Mam problem - potrzebuję sklecić na moją stronę formularz dodawania ankiet. Wymyśliłem sobie, że będzie on miał kilka etapów - kolejnych kroków:
Krok 1. Wpisanie tytułu ankiety, opisu, ilości pytań itp.
Krok 2. Wpisanie treści pytań i określenie ilości odpowiedzi dla każdego z nich.
Krok 3. Wpisanie odpowiedzi dla każdego z pytań.
Krok 4. Podsumowanie (wyświetlenie całej ankiety).
Krok 5. Zapis do bazy i zakończenie.
Wiem jak to wszystko sklecić, natomiast problem mam następujący: jak najlepiej przekazywać dane do kolejnych formularzy? Jaśniej: uzupełniam w pierwszym kroku tytuł, opis, ilość pytań i teraz po przejściu do drugiego kroku muszę wykorzystać te przesłane z 1 kroku dane (np. ilość pytań aby móc wyświetlić odpowiednią ilość boxów do wpisania pytań) - z tym nie ma problemu, wiadomo $_POST['***'] i te zmienne są dostępne. Problem natomiast jest taki, że chcę, aby te dane przesłane zostały znów dalej do kolejnych kroków (w tym wypadku dane z kroku 1 i dane z kroku 2 mają być dostępne w kroku 3 itd aż do końca formularza, gdzie mają zostać zapisane transakcją do BD). Jak to zrobić? Wykorzystanie pól hidden chyba nie ma zbytnio sensu, ponieważ liczba przesyłanych pól formularza może być bardzo różna, a wszystko ma być generowane dynamicznie...
Dodatkowo chciałbym jeszcze dodać możliwość 'dowolnego skakania po krokach', czyli np. z kroku 3 mogę cofnąć się do kroku 2, a wtedy skrypt w pola formularza kroku 2 wczytuje te dane, które wcześniej wpisałem i daje możliwość ich edycji. Kolejny problem, jaki mi przychodzi do głowy, to sytuacja kiedy: wpisuje dane w kroku 3, wciskam "wstecz", aby cofnąć się do kroku 2 i.. dane z kroku 3. szlag trafia, bo nie wdusiłem "dalej", tylko wstecz..
Proszę o pomoc - jako to ugryźć?
PS. Dodam, iż korzystam z logowania i sesji, ale nie bardzo mam pomysł, jak mógłbym to wykorzystać. A może lepiej zapis do tymczasowej tabeli po każdym kroku?