Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Generowanie adresów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gawellus
Witajcie
Jestem początkującym programistą php i chciałem żebyście wyjaśnili mi jedną sprawę.
Otóż jakiś czas temu oglądałem dość spory portal napisany w php. Z tego co zdołałem zobaczyć za obsługę całego serwisu odpowiadał plik index.php. Adresy URL z kolei zmieniały się w pasku przeglądarki, choć na serwerze nie było plików o takich nazwach.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób były generowane te strony i adresy? Chodzi o generalne założenia lub jakieś informacje w sieci, bo zapewne nie jest to rzadkie rozwiązanie a nie bardzo wiem czego mam szukać u "wujka Google".
Mephistofeles
mod_rewrite + przyjazne urle
gawellus
nie chodzi mi o przepisywanie adresów, ale sposób w jaki generowane są strony bez osobnych plików do każdej
wookieb
Pokaż jakie linki masz na myśli.
emajl22
zapewne chodzi mu o $_GET, wystarczy że dasz w index.php coś takiego:
  1. if ( $_GET['cos']=="strona1" ) { echo 'strona 1'; }

i w adresie przeglądarki wpisujesz index.php?cos=strona1 i gotowe smile.gif
bigbadcompany
Jeśli chcesz wszystko trzymać w pliku index.php a nie pomogła ci rada kolegi który napisał wyżej (zresztą słusznie). Możesz wykorzystać case dzięki któremu przeniesiesz się do danego fragmentu kodu i tym samym strony. Odnośniki muszą być wtedy w takiej postaci:

<a href="index.php?s=nazwa case">Twoja nazwa linku</a>

case 'nazwa case':

Poczytaj sobie o tym. To tylko dobre dla małych stron albo paneli administracyjnych.
MWL
jeśli jednak to nie są GET'y (czyli np. nie index.php?a=b, ale index.php/cos/innego) to możesz to obsłużyć za pomocą wyciągania danych ze zmiennej $_SERVER (chyba element tablicy uri byłby tu najlepszy).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.