markonix
17.01.2011, 16:10:04
Hey,
przymierzam się do pisania własnego skryptu do masowej wysyłki maili.
Stąd pytanie.
Funkcja mail() sama w sobie jest ograniczona w działaniu jeśli chodzi o liczbę maili wysłanych w jakimś czasie -
tu pytanie czy to jest zwykle odgórna granica ustalana przez administratora serwera czy po stronie php już?
Druga rzecz, która mnie zastanawia do biblioteki SMTP.
Dają spore możliwości ale ostatecznie i tak one korzystają z funkcji mail więc te ograniczenie w ogóle znikają?
Biorąc się za pisanie np. newslettera należy ustalić ile wynoszą te limity, następnie jakoś się do nich ustosunkować wysyłając partami (cron'em)?
maniutek08
17.01.2011, 16:23:33
zaznajom się ze klasą PhpMailer... nie baw się w ogóle funkcją mail()
markonix
17.01.2011, 17:22:21
Sory ale nie o to pytałem.
kalmaceta
17.01.2011, 17:32:45
granica ustalana jest zwykle po stronie MTA.
odpowiednie biblioteki smtp jak ta z wspomnianego phpmailera, działa po socketach nie po mail(). Samo mail() jest kiepskie bo różnie różnie działa, niekiedy nawet skonfigurowany jest oo tworzenia osobnego spool'u dla phpowych wywołań, , czasem korzysta z innego user'a, domeny i pojawia się problem spam, zwykle ludzie nie ustawiają odpowiednich nagłówków.
markonix
17.01.2011, 17:55:16
W przypadku odpowiedniej biblioteki kwestia limitów znika czy mimo wszystko bezpieczniej i skuteczniej jest porcjować wysyłkę maili?
Maile byłby personalizowanie w treści co by było dodatkowym obciążeniem.
kalmaceta
17.01.2011, 18:05:38
podczas korzystania z socket'ów po smtp, limity mta dalej cie obowiązują (zwykle inne niż dla php), odpada problem z domenami, bo jak wcześniej wspomniałem mail() działa jak działa i czasem inna domen inny user, a po smtp logujesz sie i nie ma tego problemu
reasumują nie ma też jakiś ogromnych limitów po 5000 maili na godzinę śle i nie mam problemów - jak chcesz wysyłać więcej stawiasz swój serwer. Gorsze są problemy niezależne to znaczy po stronie odbiorcy, jak serwer np. wp otrzymuje z jednego adresu ip, takie same maile w ogromnych ilościach traktuje je jako spam, a nawet wysyła odmowy. Jeśli chodzi o personalizacje - bardzo dobra rzecz.
markonix
17.01.2011, 18:25:02
Oki, dzięki za teorie.
W praktyce chyba wypróbuje swiftmailer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.