Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i maile
Forum PHP.pl > Forum > PHP
markonix
Hey,

przymierzam się do pisania własnego skryptu do masowej wysyłki maili.

Stąd pytanie.
Funkcja mail() sama w sobie jest ograniczona w działaniu jeśli chodzi o liczbę maili wysłanych w jakimś czasie -
tu pytanie czy to jest zwykle odgórna granica ustalana przez administratora serwera czy po stronie php już?

Druga rzecz, która mnie zastanawia do biblioteki SMTP.
Dają spore możliwości ale ostatecznie i tak one korzystają z funkcji mail więc te ograniczenie w ogóle znikają?

Biorąc się za pisanie np. newslettera należy ustalić ile wynoszą te limity, następnie jakoś się do nich ustosunkować wysyłając partami (cron'em)?
maniutek08
zaznajom się ze klasą PhpMailer... nie baw się w ogóle funkcją mail()
markonix
Sory ale nie o to pytałem.
kalmaceta
granica ustalana jest zwykle po stronie MTA.

odpowiednie biblioteki smtp jak ta z wspomnianego phpmailera, działa po socketach nie po mail(). Samo mail() jest kiepskie bo różnie różnie działa, niekiedy nawet skonfigurowany jest oo tworzenia osobnego spool'u dla phpowych wywołań, , czasem korzysta z innego user'a, domeny i pojawia się problem spam, zwykle ludzie nie ustawiają odpowiednich nagłówków.
markonix
W przypadku odpowiedniej biblioteki kwestia limitów znika czy mimo wszystko bezpieczniej i skuteczniej jest porcjować wysyłkę maili?
Maile byłby personalizowanie w treści co by było dodatkowym obciążeniem.
kalmaceta
podczas korzystania z socket'ów po smtp, limity mta dalej cie obowiązują (zwykle inne niż dla php), odpada problem z domenami, bo jak wcześniej wspomniałem mail() działa jak działa i czasem inna domen inny user, a po smtp logujesz sie i nie ma tego problemu

reasumują nie ma też jakiś ogromnych limitów po 5000 maili na godzinę śle i nie mam problemów - jak chcesz wysyłać więcej stawiasz swój serwer. Gorsze są problemy niezależne to znaczy po stronie odbiorcy, jak serwer np. wp otrzymuje z jednego adresu ip, takie same maile w ogromnych ilościach traktuje je jako spam, a nawet wysyła odmowy. Jeśli chodzi o personalizacje - bardzo dobra rzecz.
markonix
Oki, dzięki za teorie.

W praktyce chyba wypróbuje swiftmailer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.