Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL]Problem z dodaniem rekordu do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
CryWolf
Witam! Mam jakąś niezgodność. Wszystkie zmienne zaczynające się od $w to zmienne wpisane przez użytkownika, dla przykładu wypełniam je trzema literkami 'aaa'.
Wszystkie inne zmienne to liczby jedno/dwucyfrowe. ECHO tuż przed Insertem dałem tylko dla sprawdzenia czy zmiennym zostaje przypisana wartość. ECHO wyświetla po przecinkach poprawne wartości, żadna zmienna nie jest pusta a jednak rekord do bazy nie dodaje się. Miałem dłuższy czas przerwę, jestem samoukiem i po prostu nie mogę skumać teraz czemu to nie działa. Połączenie z bazą jest.

1. '$jaa', '$wnazwacelu', '$wsposobcelu', '0', '$priorytetcelu', '$wuwagiocelu', '$prywatnosccelu', '$realizacjanrdniamiesiacacelu', '$realizacjamiesiaccelu', '$wrealizacjarokcelu' WYKONANO
  2. ";
  3.  
  4. mysql_query("INSERT INTO cele VALUES ('', '$jaa', '$wnazwacelu', '$wsposobcelu', '0', '$priorytetcelu', '$wuwagiocelu', '$prywatnosccelu', '$realizacjanrdniamiesiacacelu', '$realizacjamiesiaccelu', '$wrealizacjarokcelu')'");
  5.  

Tabela wygląda tak:

1. CREATE TABLE `cele` (
  2. `id` bigint(30) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `autorcelu` varchar(15) NOT NULL DEFAULT '',
  4. `nazwacelu` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '',
  5. `sposobcelu` longtext NOT NULL,
  6. `zrealizowanotaknie` tinyint(1) NOT NULL DEFAULT '0',
  7. `priorytetcelu` tinyint(1) NOT NULL DEFAULT '0',
  8. `uwagiocelu` longtext NOT NULL,
  9. `prywatnosccelu` tinyint(4) NOT NULL DEFAULT '0',
  10. `realizacjanrdniamiesiacacelu` tinyint(2) NOT NULL DEFAULT '0',
  11. `realizacjamiesiaccelu` tinyint(2) NOT NULL DEFAULT '0',
  12. `realizacjarokcelu` int(4) NOT NULL DEFAULT '0',
  13. PRIMARY KEY (`id`)
  14. ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=1 ;

Pozdrawiam smile.gif
nospor
Skoro nie dodaje sie rekord do bazy, znaczy ze masz blad zapytania.
Jak wyswietlic błąd zapytania masz napisane tu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
CryWolf
  1. $sql = mysql_query("INSERT INTO cele VALUES ('', '$jaa', '$wnazwacelu', '$wsposobcelu', '0', '$priorytetcelu', '$wuwagiocelu', '$prywatnosccelu', '$realizacjanrdniamiesiacacelu', '$realizacjamiesiaccelu', '$wrealizacjarokcelu')'");
  2. echo 'ZAPYTANIE: '.$sql;
  3. mysql_query($sql) or die('BŁĄD:'.mysql_error());
"Cel zatwierdzono! Życzymy powodzenia w realizacji!<a href='mojecele.php'><br>Zobacz moje cele</a>";

i efekt:

ZAPYTANIE: BŁĄD:Zapytanie by�o puste.

Jak puste, co to znaczy?
nospor
nie: $sql = mysql_query("INSERT INTO cele VALUES ('', '$jaa', '$wnazwacelu', '$wsposobcelu', '0', '$priorytetcelu', '$wuwagiocelu', '$prywatnosccelu', '$realizacjanrdniamiesiacacelu', '$realizacjamiesiaccelu', '$wrealizacjarokcelu')'");
a: $sql = "INSERT INTO cele VALUES ('', '$jaa', '$wnazwacelu', '$wsposobcelu', '0', '$priorytetcelu', '$wuwagiocelu', '$prywatnosccelu', '$realizacjanrdniamiesiacacelu', '$realizacjamiesiaccelu', '$wrealizacjarokcelu')'";
CryWolf
Wielkie dzięki, jeszcze coś nie działało bo powinien być jeden średnik mniej na końcu, ale dodało się. W razie czego będę kontynuował temat winksmiley.jpg

1. <form method='POST'><input type='hidden' value='$r[id]' name='toedit'><input type='image' src='img/edit.png'></form>

Mam coś takiego i znalazłem funkcję potwierdzającą:

1. <input type=button" value="Potwierdzam zamówienie" onclick="if( confirm('Czy na pewno chcesz wysłać zamówienie na z&sup3; ? ')){location.href='zamow2.php?confirm=1';}">

Niestety nie wiem jak taką postać włączyć do mojego formularza znajdującego się w ECHO z >> "" a nie >> ' '
Zastanawiam się także, od którego miejsca usunąc fragment, żeby zlikwidować to location.href
Liczę na pomoc, pozdrawiam smile.gif
pablo89pl
to nie php tylko javascript...
CryWolf
A gdzie napisałem, że to PHP? po prostu nie chciałem zakładać nowego tematu smile.gif

refresh
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.