Zagwozdka dotyczy bardziej SQL niż PHP. Mam sobie tabelę z 3ma polami: version, relnote, reldate; przechowuja kolejno wersję CMSu (np. 1.02), notkę wersji (np. wprowadzone zmiany) oraz datę wydania w formie timestampa.
I teraz gdy dostaję zapytanie o aktualizację najpierw sprawdzam, czy CMS który woła o update może być updatowany, tj czy taka wersja istnieje w bazie updatów (np. czy nie owołuje się wersja developerska które z zasady mają dezaktywowany autoupdate).
Wywołuję sobie
i sprawdzam czy zwróciło pusto czy dane, jeśli dane chcę sprawdzić czy jest nowa wersja ... i tu jest problem.
Gdyby numery wersji były kolejne wszystko byłoby OK ale nie chcę się tak ograniczać.
Da się pobrać (tzn. jak ;]) rekord następny względem tego sortując po kolumnie verion?
Dodanei pola auto increment też tu nic nie da - muszę zakładać, że zdarzy się sytuacja wypadnięcia rekordu.
EDIT:
Problem rozwiązany prosto jak budowa cepa

<?php if($dta===false) { //Blad bazy //Brak wersji w bazie //Wersja jest aktualna //Istnieje nowsza wersja } else { //Hmm ... chyab to nie moze sie wykonac? }