Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formuły do kalkulatorów finansowych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bor1904
Witam
Robię stronkę dla pośrednictwa finansowego i ma się na niej zawrzeć kilka kalkulatorów.

Ja z finansów jestem straszna noga, a ludzie w tym pośrednictwie nic z głowy nie umieją policzyć (podać wzoru), bo ciągle korzystają z podsyłanych excelowskich kalkulatorów.

Leasing i kredyt gotówkowy przebrnąłem po dwóch tyg, ale reszty nie wiem jak ruszyć. Reszty tzn:

Oblicz Zdolność kredytową
Oblicz Ratę kredytu mieszkaniowego
Oblicz Ratę kredytu ratalnego
Oblicz Zdolność kredytową (działalność gospodarcza)
Oblicz Zdolność kredytową (spółki)
Oblicz Ratę kredytu inwestycyjnego

Jeżeli ktoś kiedyś męczył się już nad którymś z nich, albo wie skąd można "zgapić" nawet w innym języku programowania niż PHP to bardzo proszę o pomoc.
Ew. gdzie warto pytać o konkretne formuły matematyczne przy obliczaniu tego typu rzeczy ?

pozdrawiam i z góry dzięki
thek
Ech.... Skoro korzystają z gotowych excelowskich wzorów, to chyba możesz podejrzeć JAKIE regułki i jak są obsługiwane? Zapewne podajesz w kilka pól dane, a on sobie w tle sam wszystko liczy znając życie, korzystając z tych wzorków jakie ma zaszyte w arkuszu. Trzeba by je tylko podejrzeć smile.gif
bor1904
Problemy są dwojakiego typu.
a) kalkulatory są częściowo albo całkowicie poblokowane
cool.gif jeden kalkulator (plik excella) zawiera w sobie tyle kalkulatorów i innych przeliczników, że potrafi mieć kilkadziesiąt makr .... tymbardziej że akurat w makrach się nie wyznają.

Liczę, że ktoś mnie naprowadzi na jakieś formuły.

pozdrawiam
Piogola
Cytat
Oblicz Zdolność kredytową
Oblicz Zdolność kredytową (działalność gospodarcza)
Oblicz Zdolność kredytową (spółki)

To to chyba każdy bank ma inny wzór. Obliczasz ilość dochód, wydatki i sprawdzasz czy mają kasę na spłacenie raty

Kod
Oblicz Ratę kredytu mieszkaniowego
Oblicz Ratę kredytu ratalnego

http://www.smartbank.pl/?a=portal&id=17
bor1904
Dziękuje bardzo. To już coś.

Zdaje sobie sprawę, że każdy bank ma swoje marże i scoring oraz pewnie jeszcze kilka rzeczy, ale tu chodzi o przybliżone wartości.

Jeżeli ktoś coś jeszcze by "wywęszył" w necie to będę bardzo wdzięczny wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.