Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] "Z pola X na pole Y"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
emajl22
Próbuję stworzyć... jakby to powiedzieć, coś w rodzaju planszy. Plansza ma mieć 10 pól (wysokości i szerokości) po 32 px. jedno. Zupełnie nie mam pomysłu jak coś takiego zrobić, żeby później można było odwołać się po kliknięciu kursorem na jakieś pole, żeby np. odznaczyło się ono innym kolorem. Oczywiście wiem, że JS będzie tu potrzebny, ale na razie nie o tym. Na razie proszę o jakiś algorytm na takie coś, a wiem że w samym PHP da się coś takiego zrobić.
lukaskolista
zrob tabelke, gdzie kazda komorka bedzie miala id na wzor x_y, np 10_4 (10x, 4y)
tehaha
taka tablica to po prostu 100 linków, tworzysz sobie tabelkę w bazie gdzie będziesz przechowywał informacje czy ten link ma mieć inny kolor, np

tabela board
id | highlight
1 | 0
2 | 1
3 | 0

pobierasz dane i w pętli tworzysz tą tablicę, a jak przy polu jest highlight == 1 to nadajesz klasę css z ustawionym kolorem, linki będą kierować to skryptu który będzie zmieniał wpis w bazie dla klikniętego pola
franki01
Zrób tablicę dwuwymiarową typu boolean. Pierwszy wymiar to nr wiersza, a drugi kolumny. Po kliknięciu przez usera na jakieś pole, np. w GET przekazujesz dwa numery - wiersz i kolumnę. Ustawiasz sobie komórkę w tablicy na true i po sprawie. Przy rysowaniu planszy sprawdzasz if-ami true/false i ustawiasz komórce odpowiedni kolor.

EDIT: Domyślnie wszystkie wartości to false. array_fill wypełnisz tablicę:
  1. $tmp = array_fill(0, $szerokosc_planszy, false);
  2. $tablica_gry = array_fill(0, $wysokosc_planszy, $tmp);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.