Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Link aktywacji konta nie działa.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lestatxx
Witam.
Jestem początkującym jeśli chodzi o tematy skryptów więc proszę o wyrozumiałość.

Zakupiłem ostatnio skrypt, który udało mi się przerobić pod moje potrzeby.Niestety email z aktywacją konta nie działa, wyświetla się natomiast taka komenda.
The requested URL /aktywacja,13f8501989cdc921d4570d573354fdec,53.html was not found on this server.

Podejrzewam że rozwiązanie jest bardzo proste niestety osoba od której kupiłem skrypt niestety nie odpisuje na maile.

serwis mieści się pod adresem www.pracadlalekarza.eu

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam
Łukasz
thek
Poczytaj w readme czy czyms takim dołaczonym do skryptu, czy aby nie powinieneś dopisać linijki w htaccess by to działało.
rafalp
Masz złe ścieżki albo tak jak kolega wspomniał wyżej braki lub zły .htaccess
Ten komunikat mówi tyle że takiego adresu nie ma na serwerze po prostu.
lestatxx
Httacces wygląda tak.

RewriteEngine On
RewriteBase /

RewriteRule index.html index.php
RewriteRule pokaz_wszystkie(,strona-)?([0-9]+)?.html$ index.php?mod=view_all&site=$2
RewriteRule branze.html index.php?mod=sectors
RewriteRule kraje.html index.php?mod=countrys
RewriteRule rejestracja.html index.php?mod=rejestracja
RewriteRule edukacja-?([0-9]*).html index.php?mod=edu&id=$1
RewriteRule pomoc.html index.php?mod=art&id=2
RewriteRule regulamin.html index.php?mod=art&id=3
RewriteRule rejestracja-([0-9]+).html index.php?mod=rejestracja&option=$1
RewriteRule nowe-haslo.html index.php?mod=nowe-haslo
RewriteRule szukanie_zaawansowane.html index.php?mod=search_adv
RewriteRule ^region-([0-9]+),[0-9A-Za-z\-]*(,strona-)?([0-9]+)?.html$ index.php?mod=region&id=$1&site=$3
RewriteRule ^branza-([0-9]+),[0-9A-Za-z\-]*(,strona-)?([0-9]+)?.html$ index.php?mod=sector&id=$1&site=$3
RewriteRule ^kraj-([0-9]+),[0-9A-Za-z\-]*(,strona-)?([0-9]+)?.html$ index.php?mod=country&id=$1&site=$3
RewriteRule ^szukaj(,klucz,([0-9a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ\s]*))?(,branza,([0-9]*))?(,wojewodztwo,([0-9]*))?(,strona-)?([0-9]+)?.html$ index.php?mod=header-search&key=$2&sector=$4&state=$6&site=$8
RewriteRule ^szukaj_zaa(,klucz,([0-9a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ\s]*))?(,branza,([0-9]*))?(,wojewodztwo,([0-9]*))?(,czas,([0-9]*))?(,strona-[0-9]+)?.html$ index.php?mod=search_adv&key=$2&sector=$4&state=$6&time=$8&site=$9
RewriteRule oferta-([0-9]+).html modules/job.mod.php?&id=$1
RewriteRule oferta_d-([0-9]+).html index.php?mod=job&id=$1&index=ok
RewriteRule ^(archiwum,nowosci,strona),([0-9]+)*.html$ index.php?controller=News&newsArchivePage=$2
RewriteRule logowanie.html index.php?mod=login
RewriteRule panel-([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=$1
RewriteRule panel-1,nowa-oferta.html index.php?mod=panel&option=1&mod2=nowa-oferta
RewriteRule panel-1,moje-oferty.html index.php?mod=panel&option=1&mod2=moje-oferty
RewriteRule panel-1,usun-oferte,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=1&mod2=moje-oferty&delete=$1
RewriteRule panel-1,edytuj-oferte,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=1&mod2=moje-oferty&edit=$1
RewriteRule panel-1,dodaj-logo.html index.php?mod=panel&option=1&mod2=dodaj-logo
RewriteRule panel-1,pakiet-cv.html index.php?mod=panel&option=1&mod2=pakiet-cv
RewriteRule panel-1,lista-kandydatow.html index.php?mod=panel&option=1&mod2=lista-kandydatow
RewriteRule panel-1,lista-kandydatow-zapisz,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=1&mod2=lista-kandydatow&save=$1
RewriteRule panel-1,lista-kandydatow-usun,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=1&mod2=lista-kandydatow&delete=$1
RewriteRule panel-1,platnosci.html index.php?mod=panel&option=1&mod2=platnosic
RewriteRule panel-1,profil.html index.php?mod=panel&option=1&mod2=profil
RewriteRule panel-1,haslo.html index.php?mod=panel&option=1&mod2=haslo
RewriteRule panel-2,dodaj-cv.html index.php?mod=panel&option=2&mod2=newcv
RewriteRule panel-2,moje-cv.html index.php?mod=panel&option=2&mod2=mycv
RewriteRule panel-2,listy-motywacyjne.html index.php?mod=panel&option=2&mod2=listy
RewriteRule panel-2,subskrypcja.html index.php?mod=panel&option=2&mod2=subs
RewriteRule panel-2,zapisane-oferty.html index.php?mod=panel&option=2&mod2=zapisane
RewriteRule panel-2,profil.html index.php?mod=panel&option=2&mod2=profil
RewriteRule panel-2,haslo.html index.php?mod=panel&option=2&mod2=haslo
RewriteRule panel-2,usun-cv,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=2&mod2=mycv&delete=$1
RewriteRule panel-2,edytuj-list,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=2&mod2=listy&edit=$1
RewriteRule panel-2,usun-list,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=2&mod2=listy&delete=$1
RewriteRule aktywacja,([a-z0-9]+),([0-9]+).html index.php?mod=aktywacja&hash=$1&id=$2
RewriteRule moje-konto.html index.php?mod=panel&option=1
RewriteRule kontakt.html index.php?mod=kontakt
RewriteRule zapisz-([0-9]+).html modules/job.mod.php?id=$1&zapisz=1
RewriteRule panel-2,usun-zapis,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=2&mod2=zapisane&delete=$1
RewriteRule panel-1,platnosci-oplac,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=1&mod2=platnosic&oplac=$1
RewriteRule panel-1,platnosci-oplac2,([0-9]+).html index.php?mod=panel&option=1&mod2=platnosic&oplac2=$1
RewriteRule wyslij,([0-9]+).html modules/wyslij.mod.php?id=$1
RewriteRule ok.html index.php?mod=powrot
RewriteRule ok2.html index.php?mod=powrot2
RewriteRule pracodawca,([0-9a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ\s.\-\_]*).html index.php?mod=pracodawca&p=$1
RewriteRule oferta-wyslij-cv-([0-9]+).html modules/job.mod.php?&id=$1&wyslij=1

A jeśli chodzi o redme to niestety magik zawarł to wszystko w 3 krótkich zdaniach. Jak by ktoś wogóle nie kumał to nawet by z miejsca nie ruszył.

Jaką linijkę powinienem dopisaćquestionmark.gif
thek
No jak byk brak regułki w htaccess...
aktywacja,13f8501989cdc921d4570d573354fdec,53.html
to zapewne będzie coś w deseń:
[APACHE] pobierz, plaintext
  1. RewriteRule aktywacja,([a-z0-9]{32}),([0-9]+).html aktywacja.php?hash=$1&id=$2
[APACHE] pobierz, plaintext

I to widać od razu po zerknieciu w link i porównaniu z htaccess. Jedynie nie wiem, który plik php odpowiada za aktywację smile.gif Sam zobacz jak wygląda link aktywacyjny i że brak go pośród reguł.
Bags_Bunny
@thek: 12 regułka od dołu.

W ogóle, zajrzał ktoś na http://www.pracadlalekarza.eu/aktywacja,13...354fdec,53.html ?
Tu nie ma 404.

IMO problem jest gdzie indziej. Może np. w linku, który przychodzi w emailu jest zła domena.

@lestatxx: rzuć może całym linkiem, który otrzymałeś do aktywacji.
lestatxx
No fakt w kat modules mam plik aktywacja

ale wydaje mi się że raczej taki plik jak rejestracja_pracownik,rejestracja _pracodawca. Co powinno się znajdować w takim pliku php żebym nie pomylil.Jest coś szczególnego na co powinienem zwrócić uwagęquestionmark.gif

Link do aktywacji wyglada tak:

http://pracadlalekarza.eu/aktywacja,13f850...354fdec,53.html

ogolnie na serwerze mam www/pracadlalekarzadomenaglowna to pracujwniemczech.eu
a teraz z pracujwniemczech.eu/pracadlalekarza domene podpielem tylko pod pracadlalekarza.eu

Dodałem te linijkę do htacces i niestety dalej to samo sad.gif
Hmmm nie mam pojęcia o co chodzi.

nalazłęm plik aktywacja.mod.php

i wygląda on tak:

<?php
if(isset($_GET['hash']) and isset($_GET['id'])){

$id = htmlspecialchars($_GET['id']);

$sql = mysql_query("SELECT userLogin, userConfirm FROM users WHERE userId = $id");
$array = mysql_fetch_array($sql);
$hashOK = md5($array[0]);
$akty = $array[1];

if($_GET['hash'] == $hashOK and $akty == 0){ // nastepuje aktywacja
$sql = mysql_query("UPDATE `users` SET userConfirm = '1' WHERE userId = '$id'");
$aktywacja = 1;
}
else{
$aktywacja = 0;
}

$smarty->assign('aktywacja', $aktywacja);
$smarty->display('aktywacja.tpl');
}
?>

Może to pomoże.
Ale zauważyłem również że w htacces jest juz taka linijka jak napisał 'thek'
ta która już była wygląda tak:
RewriteRule aktywacja,([a-z0-9]+),([0-9]+).html index.php?mod=aktywacja.php&hash=$1&id=$2
ata nowa
RewriteRule aktywacja,([a-z0-9]{32}),([0-9]+).html aktywacja.php?hash=$1&id=$2

Może powinienem tamtą starą jakoś zmodyfikowac albo ten plik administracji.questionmark.gif

Sorki nie zauważylem że 'Bags' już o tych regułkach napisał.
Bags_Bunny
No i jest dokładnie tak, jak napisałem.

Zarejestrowałem się (login test - proszę usunąć to konto przy okazji) i otrzymałem taki link: http://pracadlalekarza.eu/aktywacja,098f6b...627b4f6,55.html

Oczywiście nie działał. Zaczął, jak dodałem na www. na początku.
Cytat
Aktywacja przebiegła pomyślnie, możesz się teraz zalogować!

Kto ten serwer konfigurował? ;/

Swoją drogą, pokazywanie hasła na stronie po rejestracji i przesyłanie go emailem czystym tekstem nie jest IMO zbyt dobrym pomysłem.
lestatxx
Serwer konfigurowałem ja, ale tak jak pisałęm jestem dopiero początkujący i robiłem to po raz pierwszy.
Możesz podpowiedzieć co powinienem zrobić aby wszystko hasało poprawnie??
Z góry dziekuję za waszą pomoc.smile.gif

Nie wiem czy to moze byc powodem ale jak podpinalem domene na serwerze zrobilem ze dzialala tylko z www. teraz dopielem jeszcze raz bez www moze teraz będzie okie ale to do 24h potrwac moze.Jak już będę na 100% pewny dam znac.
Dzięki Bags( twój test już skasowany).
Bags_Bunny
Zapewne gdzieś w ustawieniach skryptu jest wpis o adresie strony. Zlokalizuj i dopisz www.
lestatxx
Jak mniej więcej wygląda taki wpis? bo samych wpisów pracadlalekarza.eu jest ze 100.
Bags_Bunny
Będzie prościej, jeśli pokażesz co tam masz.
Obstawiam coś w stylu
  1. $domena = 'pracadlalekarz.eu';
  2. // albo
  3. $adres = 'http://pracadlalekarza.eu';

Niemniej jednak, to naprawdę trudno stwierdzić. Zapewne będzie to w pliku, która ma cfg, config lub konfig w nazwie, ale też trudno to stwierdzić.
lestatxx
juz sie wszystko zrobilo bez www jak skonfigurowałem na serwerze i est akywacja pomuślna ale na gorze wyskakuje

Warning: session_start() [function.session-start]: open(/tmp/sess_56e9c35b7521356cb65338e2cf463020, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /homez.90/pracujwn/www/pracadlalekarza/include/prepend.inc.php on line 2

teraz tylko jak ten błąd zlikwidowac i już powinno hulać.

a ten znów wygląda tak:

<?php
session_start ();

require_once('class/mysql.class.php');
require_once('class/session.class.php');
require_once('smarty/Smarty.class.php');
//require_once('seo.inc.php');

$smarty = new Smarty;
$smarty -> template_dir = 'templates/';
$smarty -> compile_dir = 'tmp/templates_c/';
$smarty -> config_dir = 'tmp/configs/';
$smarty -> cache_dir = 'tmp/cache/';

//$smarty -> register_function('nopl', 'parse');

require_once('config.inc.php');

$mysql = new sql_db ( $cfg['dbHost'], $cfg['dbUser'], $cfg['dbPass'], $cfg['dbName'] );

$session = new session;

$form = $_SERVER['REQUEST_URI']; $smarty -> assign('form', $form);

function html( $string )
{
return htmlspecialchars( $string );
}
if ( $session -> chesk_session () )
{
$smarty -> assign('userIsLogin', '');
$smarty -> assign('userLogin', $_SESSION['userLogin']);
$smarty -> assign('userOption', $_SESSION['userOption']);
}

$sql = "SELECT * FROM state ORDER by stateName ASC";
$q = $mysql -> q( $sql );
$state = array();

while ( $db = mysql_fetch_array( $q ) )
{
$state[] = $db;
$stateName[] = ok_link($db['stateName']);
}

function ok_link($string) {
$unPretty = array('/ę/', '/Ę/', '/ó/', '/Ó/', '/ą/', '/Ą/', '/ś/', '/Ś/', '/ł/', '/Ł/', '/ż/', '/Ż/', '/ź/', '/Ź/', '/ć/', '/Ć/', '/ń/', '/Ń/');

$pretty = array('/e/', '/e/', '/o/', '/o/', '/a/', '/a/', '/s/', '/s/', '/l/', '/l/', '/z/', '/z/', '/z/', '/z/', '/c/', '/c/', '/n/', '/n/');

$permalink = strtolower(preg_replace($unPretty, $pretty, $string));
return str_replace(" ", "-", preg_replace("/[^a-zA-Z0-9 ]/", "", $permalink) );
}

################################################################################
######## cennik
$cennik = array();
$sql = mysql_query("SELECT * FROM cennik ORDER by id ASC");
while($q = mysql_fetch_array($sql)){
$cennik[] = $q['wartosc'];
}
################################################################################
######## cennik

$smarty -> assign('state', $state);
$smarty -> assign('stateName', $stateName);
?>

I pewnie tu coś muszę dopisać.
session_start ();

Ok już jest wszystko okie.

Dziekuję bardzo za pomoc:) Gdzie tu można Bagsowi jakiegoś mega plusa za pomoc daćquestionmark.gif
Bags_Bunny
Cieszę się, mogłem pomóc.
A tutaj jak plusowac: http://forum.php.pl/index.php?act=announce&f=1&id=4 wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.