Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP, Debian] Ruch na eth0
Forum PHP.pl > Forum > PHP
robson_admin
Witam,

Potrzebuję zrobić load balancer, który w zależności od obciążenia łącza będzie przełączał ruch na inny serwer. Wszystko OK, tylko zastanawiam się jak pobrać aktualny ruch na serwerze za pomocą PHP. Do mierzenia ruchu wykorzysuję iftop, próbowałem jakoś za pomoca grep`a pobrac wynik lecz niestety nie chce to zadziałać.

Ma ktoś pomysł jak pobrać takie dane do zmiennej w PHP?
wookieb
O boże... Za pomocą PHP nie robi się LOAD BALANCERA.
Od tego masz odpowiednie softy typu HAPROXY itd.
robson_admin
Cytat(wookieb @ 7.02.2011, 16:52:24 ) *
O boże... Za pomocą PHP nie robi się LOAD BALANCERA.
Od tego masz odpowiednie softy typu HAPROXY itd.

W tym przypadku musi to być PHP, bo nie jest to typowy load balancer. Nazwe podałem tylko po to żeby zobrazować problem. Na czas obecny mam to zrobione na funkcje rand(), lecz chciałbym to zrobić lepiej.
wookieb
Nie jest to typowy load balancer tzn?
robson_admin
Cytat(wookieb @ 7.02.2011, 16:57:58 ) *
Nie jest to typowy load balancer tzn?

Mam kilka serwerów, które wykonują różna zadania i chce w zależności od zużycia im je zlecać. Wiesz jak to zrobić? Potrzebuje takiego rozwiązania, bo jest najszybsze a przerabianie kilku serwerów nie jest mi na ręke.
kiler129
W /proc/ masz liczbę bajtów przesłanych aktualnie przez eth0, aby obliczyć prędkość musisz pobrać, czekać sekundę i znowu pobrać - wtedy masz prędkość.
robson_admin
Cytat(kiler129 @ 8.02.2011, 09:44:44 ) *
W /proc/ masz liczbę bajtów przesłanych aktualnie przez eth0, aby obliczyć prędkość musisz pobrać, czekać sekundę i znowu pobrać - wtedy masz prędkość.

Hmmm... W którym pliku to jest? Bo jakoś nie mogę tego znaleźć.

--
Już mam /proc/net/dev
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.