Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Jak podpiąć kilka ip pod jeden serwer ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mefistofeles
Witam,

Na serwerze vps mam podpiętych kilka domen.
Okazało się, że za niewielką opłatą można dokupić dodatkowe ip dla serwera, więc tak zrobiłem.
Byłem przekonany, że nowe ip wystarczy podać w konfiguracji apache dla danej strony:
<VirtualHost *:80>
zamiast *, jednak tak nie jest.

Proszę o info w jaki sposób można podpiąć dodatkowe ip dla danej domeny na serwerze.
Z góry dziękuję za pomoc.
erix
A dyrektywa Listen jak u Ciebie wygląda?
mefistofeles
Nie mam takiej dyrektywy w httpd.conf.

Znalazłem info, że:

"Domyślnie serwer „nasłuchuje” na wszystkich portach. Dyrektywa Listen
pozwala ograniczyć działanie serwera do konkretnego portu/portów (lub
adresu IP). Jeżeli chcemy aby serwer „nasłuchiwał” na kilku
portach/adresach, należy użyć tej dyrektywy kilkakrotnie. Od wersji 2.0
serwera, dyrektywa ta jest wymagana. W przypadku jej braku w konfiguracji, serwer nie uruchomi się."

Wychodzi na to, że ta dyrektywa może tylko ograniczyć działanie serwera, więc chyba jej dodanie mi nie pomoże ?
erix
A zobacz, netstat -a, na jakim IP masz nasłuch dla portu 80.
mefistofeles
Po wykonaniu tego polecenia drukuje mi mnóstwo linijek, ale nie widzę nic nt. portu 80.
BTW. Jaki parametr powoduje, że system drukuje mi wszystko etapami po 1 stronie ?
(teraz wszystko przelatuje i widzę tylko ostatnie wyniki)
erix
No sory, ale skoro pytasz o takie podstawy, to nie znajdziemy wspólnego języka...
everth
  1. netstat -a | more
  2. #lub ewentualnie zrzut do jakiegoś pliku
  3. netstat -a > netstat.log

@UP
Tryb mentora włączony? wink.gif
erix
Jakkolwiek to nazywasz...

Jeśli wychodzisz z założenia, że trzeba być kelnerem i podawać wszystko na tacy zamiast motywać do samodzielnego poszukania rozwiązania, Twój wybór. Ale co jest bardziej dla niego korzystne, to chyba oczywiste...
mefistofeles
Cytat(erix @ 12.02.2011, 15:19:17 ) *
No sory, ale skoro pytasz o takie podstawy, to nie znajdziemy wspólnego języka...

No to sory guru, ale nie każdy jest takim specem jak TY i pamięta każdą komendę na zawołanie...

Cytat(erix @ 12.02.2011, 16:00:09 ) *
Jakkolwiek to nazywasz...

Jeśli wychodzisz z założenia, że trzeba być kelnerem i podawać wszystko na tacy zamiast motywać do samodzielnego poszukania rozwiązania, Twój wybór. Ale co jest bardziej dla niego korzystne, to chyba oczywiste...

Nie wiem dlaczego wychodzisz z takiego, jakże mylnego założenia.
Szukam od 2 dni rozwiązania, jednak skoro napisałem posta na forum znaczy to, że potrzebuje pomocy.

[quote name='everth' date='12.02.2011, 15:22:29 ' post='836334']
  1. netstat -a | more
  2. #lub ewentualnie zrzut do jakiegoś pliku
  3. netstat -a > netstat.log

Zamiast "| more" robiłem "- more" smile.gif
Jednak i tak nie widzę nic nt. portu 80 ...
everth
[offtop]
@erix
Jakkolwiek w większości wypadków masz rację z tym szukaniem rozwiązań to w tym wypadku nie. Forum to PHP a nie "BASH i powłoki *nixowe". Dział to przedszkole a temat w sumie ciekawy. O ile ktoś nie używał nigdy powłoki albo sporadycznie, to ma prawo nie znać tych komend - zwłaszcza że ich filozofia pokręciła już niejednego.
[/offtop]
mefistofeles
No właśnie, nie mam na co dzień do czynienia z tego typu problemami...

Znalazłem coś takiego:
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State
tcp 0 0 *:www *:* LISTEN

Czy to:www to nie synonim portu 80 ?

?
wookieb
Cytat(mefistofeles @ 17.02.2011, 13:23:35 ) *

Ale człowieku co nas to obchodzi? Forum jest do POMOCY czyli... znalezienia rozwiązania dla problemu użytkownika a nie ODWALENIE za użytkownika roboty na której się kompletnie nie zna. Widzisz różnice?
Ja też nie jestem specem od tego typu zadań. Jeżeli miałbym zadanie administracji serwera to bym go NIE WZIĄŁ bo nie mam odpowiedniej wiedzy. Jak przyjdziesz tutaj z żądaniem zrobienia serwisu to też walniesz argument, że nie jesteś specem? Zastanów się.
mefistofeles
Jeśli użytkownik ma problem i nie potrafi go rozwiązać to wtedy próbuje na forum poprosić o pomoc, chyba tak to działa.
Wychodzi na to, że nie tylko ja nie wiem jak to zrobić ale nikt na forum, a przynajmniej nikt kto brał udział w tej dyskusji, więc
temat jest jak najbardziej warty poruszenia, nie tylko biorąc mnie pod uwagę, ale również innych użytkowników którzy mają lub będą mieli
podobny problem, gdy spróbują przesiąść się na serwer dedykowany, który wcale nie jest tylko dla geniuszy.

Mam średnie pojęcie o linuxie itp, ale jakoś serwer postawiłem, domeny podpiąłem, apache i mysql i całą resztę skonfigurowałem tak, że wszystko śmiga od roku bez zarzutów,
więc proszę nie mówić, że nie mam się co brać za coś czego nie rozumiem.
Czasem pojawi się większy problem ale to nie znaczy, że jestem poje.... że w ogóle wziąłem się za taką rzecz i mam czelność szukać pomocy.

Zastanów się nad tym.
A tak poza tym, jeśli nie masz nic sensownego do napisania w temacie to po co tracisz czas na robienie z ludzi idiotów ?
Pewnie połowa Twoich postów to właśnie tego typu teksty...
wookieb
Cytat(mefistofeles @ 17.02.2011, 13:53:53 ) *
A tak poza tym, jeśli nie masz nic sensownego do napisania w temacie to po co tracisz czas na robienie z ludzi idiotów ?

Jedziesz, liczysz.

http://serverfault.com/questions/211132/ho...le-linux-server

Cytat
Listen 80

Which tells the server to listen on port 80 of any IP address the server has.

erix
Cytat

Szkoda, że ~wookieb dał Ci się sprowokować, ale już po ptokach.

Cytat

Nie wyobrażam sobie programisty, który nie jest w stanie znaleźć chociaż pobieżnego opisania swojego problemu w Sieci.

Może i teraz będziesz miał do mnie bardziej ambiwalentny stosunek, aniżeli miałeś, ale naprawdę często ktoś mi zawraca gitarę jakimś błahym problemem nie próbując go najpierw wyszukać w Google/etc. Myślałem, że to coś ze mną nie tak, ale postanowiłem sprawdzić - wklepię całą wiadomość-pytanie od delikwenta do szukajki. Szczena mi dosłownie opadła, gdy rozwiązanie było w trzecim linku wyników wyszukiwania.

Programowanie, to nie wiedza; to stan umysłu i umiejętność korzystania z dokumentacji. A język, to tylko narzędzie. Rzuć człowiekowi, który rozumie istotę programowania, zadanie napisania wczytywania zawartości pliku w języku, który pierwszy raz widzi na oczy. Prawidłowa reakcja? Załamka? Nie. Poleci na forum? Błąd. g XYZ documentation. Na świecie jest wiele problemów do rozwiązania, nie traćmy czasu na wyważanie drzwi (=rozwiązywanie już istniejących), chyba że masz pomysł, jak usprawnić istniejące rozwiązanie.

Wybaczcie takiego offtopa, ale mnie dosłownie coś trafiać zaczyna, jak kolejna osoba ma alergię na wyszukiwarkę i dokumentację...
everth
Z tym stanem umysłu to ty chyba nie na poważnie? Wszystko jest wiedzą - umiejętność szukania to również wiedza. Ta wiedza w erze Gugla paradoksalnie staje coraz bardziej rzadka. Z drugiej strony ciągłe odsyłanie do dokumentacji stawia znak zapytania nad sensownością istnienia forum (bardzo mało ciekawych tematów się tu pojawia). Z dwojga złego wolę już rzucać linkami (co chyba też nie jest zgodne z regulaminem).

Temat i tak zrobił hydeparkowy więc chyba modzi mnie nie zlinczują smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.