Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mam problem ... pomoze ktos?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
przemekg
mamy kodzik smile.gif
Kod
   <?

if ($submit)

{

$file="adresat.txt";

$fpl=fopen("$file", "w");

flock($fpl, 2);

fwrite($fpl,"");

flock($fpl, 3);

fclose($fpl);

$dane=$zmiana_maila;

$fp=fopen("$file", "a");

flock($fp, 2);

fwrite($fp, $dane);

flock($fp, 3);

fclose($fp);

$maile=file("adresat.txt");

echo"Ustawienia zostały zmienione. Zgłoszenie zostanie wysłane na adres(y):<br>";

for ($i=0;$i<count($maile); $i++)

{

print("<b>".$maile[$i]."</b>");

}

}

?>

Mamy formularz ktory wrzuca wartosc zmiennej $zmiana_maila. Po kliknieciu SUBMIT wykonuje sie dopisanie do tablicy pliku.

Nastepnie wyswietla sie
echo"Ustawienia zostały zmienione. Zgłoszenie zostanie wysłane na adres(y):<br>";

Sek w tym, ze wszystko dzieje sie na jednej stronie. Na koniec wyswietla sie ten napisa z echo"Ustawienia..." Jak zrobic, zeby wyswietlal sie tylko ten napis.

juz bez formularza,ktory zapodal ta zmienna do zapisu.
Jest mozliwosc skakania w jednym pliku zeby raz wyswietlalo czesc kodu, po zrobieniu druga czesc...

Nei wiem czy sie zrozumiemy smile.gif
zalew
if (costam) { tak} else { nie }
to chyba nawet dziecko potrafi dojsc logicznym mysleniem...

ps. tytulujcie na litosc pboska tematy zeby bylo wiadomo o co chodzi
przemekg
Oki, ale:
- wypelniam formularz
- skrypt sie wykonuje i wyswietla powiadomienie..

Ale mi ten smile.gif ... formularz dalej zostanie. Co zrobic zeby NA TEJ SAMEJ stronie wyswietlila sie odpowiedz.

-------------
Przemek
przemekg
Sorki, chodzi o to zeby:
- wyswietla sie odpowiedz na stronie, a formularz znika...
- wszystko odbywa sie na jednym pliku np: plik.php

1. wykonujemy formularz, dodaj
2. znika, otwiera sie ten sam plik wyswietla tylko i wylacznie odpowiedz (lub co kolwiek innego)
zalew
po pierwsze : jest pole do edycji wiadomosci... jelsi nie umiesz korzystac z programu to jak ty chcesz go tworzyc.. to moja uszczypliwosc..

po drugie: w peirwsyzm manualu do php jaki mialem... pierwsze cwiczenie z formularzem jakie bylo... robilo wszystko to co chcesz... troche wlasnych checi naprawde.. jelsi nie chce ci sie popisac sowjego pierwsego programu nawet 2 dni ale po to by miec satysfakcje ze 'udalo ci sie' tylko wolisz wejsc na forum zeby ci ktos pokazal palcem co jak zrobic to jest to zalosne...
ale skoro wolisz lamerowac:

if (isset($twoj_przycisk)) {
drukj wyniki
} else {
drukuj formularz
}

voila
scanner
zalew: spokojnie, bo za dużo literówek robisz.
A pozatym przy takich zabawach IMHO lepszy jest Switch()
Kod
<?php

switch($ZmiennaSterujacaZFormularza){

default:

//formularz - pusty

break;

case 'weryfikacja':

//user widzi dane i zatwierdza - wtedy 'zapisz'

//lub edytuje ponownie - wtedy 'popraw'

break;

case 'zapisz':

// zapis do bazy/pliku

break;

case 'popraw':

//formularz - pola z value=$_POST['....']

break;

}

?>
zalew
1. zawsze robie literowki bo tak pisze (ta wypowiedz specjalnie dla ciebie czyszcze)
2. specjalnie podalem cos banalnego
3. jestem spokojny jak zawsze :wink:
scanner
1. Pisz wolniej tongue.gif
2. miałem przykre przejścia z IF(), który czesto nie działał. Od tego czasu w takich konstrukcjach zawsze robię switch()
3. tak trzymać tongue.gif
przemekg
Spokojny jak zawsze. Ale po co uszczypliwy. Rozumie, ze moze cie meczyc odpowiadanie kolejnej osobie, na podobne pytanie. Ale w takim razie po co odpowiadasz i irytujesz ludzi.

BTW dzieki za naprowadzenie. Teraz widze jakie to prosze. Kurde ucze sie i probuje sie nauczyc wykorzystywania tego co umie. Dlatego prosze o pomoc. Manuala mam jak kazdy smile.gif.

Dobra nie jestem zly czy cos. Ale troche zaskoczyla mnie twoja goscinnosc. OKI ale dzieki.

Dzieki scanner... dzieki tez zalew smile.gif
CYA

p.s.
fakt ifek nie zawsze chodzi ... :|
zalew
>Spokojny jak zawsze. Ale po co uszczypliwy. <
sorry, probuje nawolac ludzi do samodzielnosci .. to nie bezposrednio do ciebie ale forum zamiast pelnic role pomocy przy problemach zaczyna byc rozpieszczaczem.. zobacz ile jest tematow ' nie chce mi sie siedziec nad tym, napiszcie mi jak ' ... (albo mi sie wydaje albo tego jeszcze niedawno bylo mniej)

>Rozumie, ze moze cie meczyc odpowiadanie kolejnej osobie, na podobne pytanie. Ale w takim razie po co odpowiadasz i irytujesz ludzi. Ale troche zaskoczyla mnie twoja goscinnosc<
tez jestem gosciem smile.gif
na codzien chetnie pomagam ludziom, na forum php zawsze wynosilem duzo z czytania.. po prostu gdy widze co raz wiecej tematow o rzeczy z 'pierwszych lekcji' to sie irytuje.. bo co raz wiecej sie pojawia problemow przez ktore 'trzeba przejsc' .. normalne ze piszesz program to masz errory.. jak sam nie dojdziesz po nieprzespanych nocach ze wyskakujacy blad w linii X nie oznacza ze ten blad jest w linii X winksmiley.jpg to na dalsze probelmy tez nie zajdziesz rozwiazania... a tak to wpadniesz tu za pare miechow z problemem na ktory sie posypia 3 strony burzy mozgow smile.gif
pozdrawiam i owocnych meczarni zycze smile.gif
Sir Blade
Cytat
miałem przykre przejścia z IF(), który czesto nie działał

czesto korzystam z jednego pliku gdzie jest pare ifow i nie mialem z tym problemu. jak mozesz podziel sie swoimy uwagami na ten temat smile.gif
scanner
Pisałem kiedys skrypt do chartsów, oparty na plikach itp. Jeden z pierwszych moich skryptów. I włąśnie tam, były konstrukcje if() { ... } elseif { ... } else { ... }. I często to nie działało. W momnecie gdy przestkoczyłem na switch() wszystko stalo sie nie dosc, ze czytelniejsze, to jescze działało.
Nie mam niestety kodów. Po drodze zdarzyłem dwa razy doznać amnezji dysku...
DeyV
Ciekawe. Osobiście sądzę jednak że przyczyna takiego stanu rzeczy może byc bardziej trywialna - po prostu (jak sam Skaner zauważył) swith jest czytelniejszy, stąd łatwiej zachować kontrolę nad budową skryptu. Łatwiej więc uchronić się przed trudnymi do wykrycia błędami konstrukcyjnymi. Jednak co do samego działania struktury typu IF - ELSE - ta napewno jest poprawna, i sama z siebie nie powoduje żadnych błędów. Gdyby było inaczej praktycznie nie możliwe by było programowanie w tym języku (a przecież jest aaevil.gif )
Stąd mój wniosek, że jak zazwyczaj, winny był "czynnik ludzki".
itsme
tak szczerze mowiac to nie ma innego czynnika niz ludzki
jezeli zle cos napiszesz w kobie to Twoj bladf
jezeli prawidlowo napisany kod nie dziala bo zle go odczytuje php to znaczy ze autor php pepelnil blad ........ itd .........

ale sie madrze smile.gif)
przemekg
Kurde burzylem sie, ale ci rozumie smile.gif
Dzieki za wszystko.
scanner
Cytat
to znaczy ze autor php pepelnil blad
Właśnie sęk był w tym, że kod był przeglądany w sumie przez dwie osoby, to primo, a secundo - zdarzało się, że po prostu pomijana była zmienna sterująca i skrypt robił cuda. Nie było literówek ani nic podobnego.
Wiem, że If() musi działać, dlatego zwaliłem wszystko na może-odrobine-zamotaną strukture skryptu. W czasie gdy pisałem wspomniane chartsy wracałem do programowanie po kilkuletniej przerwie (pascal/C) i nie pamiętałem o wielu konstrukcjach, więc korzystałemz tego co pamiętałem smile.gif
kasje
Witam. Ja też miałem kiedyś problemy z if-em. Cuda niesamowite.. np: było mniej więcej tak:

$a = 0
.......
echo $a // Tutaj wyświetla że $a = 0, wszystko ok.
if ($a = 5) {
echo $a // A tutaj wykonywał się warunek bo $a nagle była już 5 exclamation.gif!!
$x = $x +1
......
}

Oczywiście przykład w duzym uproszczeniu. Ciekawe.. Działo sie to przedewszystkim kiedy w skrypcie było duzo warunków. Do dziś nie znalazłem przyczyny..
kszychu
Cytat(kasje @ 2006-03-30 10:55:30)
Witam. Ja też miałem kiedyś problemy z if-em. Cuda niesamowite.. np: było mniej więcej tak:

$a = 0
.......
echo $a // Tutaj wyświetla że $a = 0, wszystko ok.
if ($a = 5)  {
echo $a // A tutaj wykonywał się warunek bo $a nagle była już 5 exclamation.gif!!
$x = $x +1
......
}

Oczywiście przykład w duzym uproszczeniu. Ciekawe.. Działo sie to przedewszystkim kiedy w skrypcie było duzo warunków. Do dziś nie znalazłem przyczyny..

Pewnie dlatego miałeś problem, że przypisywałeś zmiennej wartość 5 zamiast sprawdzać. POlecam zajrzeć do manuala i poczytać o operatorach.
Proponuję też nie odgrzebywać tak satrych wątków.
Zamykam, żeby nie wywoływać niepotrzebnej dyskusji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.