Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP] Porownanie dat
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krh2
czesc,

mam tego rodzaju zagwozdke, otoz w bazie danych mam kolumne przechowujaca date utowrzenia wpisu. Teraz za pomoca php wyswietlana jest cala tabela laczenie z kolumna daty. Chcialbym zrobic tak, zeby wpisy z wczesniejsza niz 3 dni od dzis byly wyswietlane na czerwono. wie ktos moze w jaki sposob to zapisac w php?
Ulysess
czas w bazie w jakiej formie przetrzymywany ? UNIX ? jeśli tak to w pętli dajesz warunek
  1. if(time()-$dane['data_z_bazy'] < 259200){$kolor = 'red';}esle {$kolor = 'blue';}
  2.  
  3. echo '<td style="color: '.$kolor.'">dane</td>';

Otto
poczytaj o funkcji time() potem to już tylko matematyka

@up masz gotowca haha.gif
lobopol
w php zamieniasz czas na uniksowy i sprawdzasz if(time()-zamieniona data>60*60*24*3) jeżeli większe to dodawaj klasę z kolorem czerwonym, jeżeli nie to wyświetlaj bez czerwonego
krh2
ok dzieki, problem jest taki, ze data jest zapisana w formacie sql, a dane z bazy wyswietlane sa do tabeli wg. ponizszego kodu:
  1. while ($rezultat = mysql_fetch_assoc($zapytanie))
  2. {
  3.  
  4. echo "<tr>";
  5. echo "<td>".$rezultat['ID']."</td>";
  6. echo "<td>".$rezultat['Imie']."</td>";
  7. echo "<td>".$rezultat['Nazwisko']."</td>";
  8. echo "<td>".$rezultat['email']."</td>";
  9. echo "<td>".$rezultat['Data']."</td>";
  10. echo "</tr>";
  11. }
  12. echo "</table>";

no i teraz nie za bardzo wiem gdzie tu wcisnac warunek if i funkcje mktime probowalem na pare sposobow ale za kazdym razem wypelnial mi tablice jedna wartoscia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.