Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML] Usunięcie tła z listy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Dostosowuję style wyświetlania menu w pewnym sklepie internetowym. Menu jest dosyć specyficznie wyświetlane i do każdego punktu jest dodawany obrazek w tle. Sęk w tym, że w ostatnim punkcie tego obrazka w menu ma już nie być. Próbowałem już na wszelkie sposoby ale poległem...:/ Kolor da się narzucić ale tła niestety nie można usunąć...:/

Poniżej kod tej nieszczęsnej listy w uproszczonej wersji... Wystarczy podłożyć tylko jakikolwiek mały obrazek o nazwie punktor.gif. Umiejscowienie klas last i first w kodzie html nie może być zmienione ponieważ tak to się generuje w skrypcie.
  1. li{list-style:none; padding-left: 20px; background:url(punktor.gif) center left no-repeat}
  2. li a{color: blue;}
  3. li a:hover {color: red;}
  4. li #activ{color: orange;}
  5. li .last{color: violet; background: none;}
  6. li .first{color: green;}
  7. <ul>
  8. <li><a class="first" href="#">Strona 1</a></li>
  9. <li><a id="activ" href="#">Strona 2</a></li>
  10. <li><a href="#">Strona 3</a></li>
  11. <li><a href="#">Strona 4</a></li>
  12. <li><a href="#">Strona 5</a></li>
  13. <li><a class="last" href="#">Strona 6</a></li>
  14. </ul>

Pewnie rozwiązanie jest banalne ale niestety chyba mi padło na oczy... Może widzicie w tym kodzie coś czego nie zauważam i jesteście mi w stanie jakoś pomóc. Z góry dzięki, pozdrawiam, Ł.
krzysztof_kf
Cytat(lukash82 @ 22.02.2011, 13:01:08 ) *
  1. <li><a class="last" href="#">Strona 6</a></li>

zrób tak

1. li.bezobrazka {
  2.  
  3. } // Twoje ustawienia dla wyglądu .
  4.  

i html

1.  
  2. <li class="bezobrazka"><a href="#">Strona 6</a></li>

Przypatrz się że obrazek masz w klasie li a nie a
askone
Hej

Zapis
  1. li .last{color: violet; background: none;}

definiuje parametry elementu <a>, jako tego który ma wśród rodziców element <li> i dodatkowo przypisaną klasą .last. Dlatego też dając tam definicję tła ustawiasz tło dla niego a nie dla <li>

Pozdrawiam
lukash82
Witam ponownie,

Niestety zmian w kodzie html nie jestem w stanie wprowadzić ponieważ jest on generowany przez skrypt w php. Dlatego muszę stylować to co już jest wygenerowane. Ale askone uświadomiłeś mi jedną rzecz, na którą nie do końca zwróciłem uwagę i to był strzał w dziesiątkę. Przeniosłem dodawanie tła z elementu <li> do <a> i teraz już wszystko śmiga jak ta lala.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.