Witam,
Czy zna ktoś biblioteki w PHP do modyfikacji kodu źródłowego klas w PHP? Tzn. chcę sobie wczytać kod klasy i np zmienić nazwę metody, dodać metodę, dodać interfejs (tzn deklarację wraz z metodami do implementowania) itp.
Pozdrawiam,
Krzysiek
pyro
22.02.2011, 17:21:04
Notatnik?
Crozin
22.02.2011, 17:21:48
Możesz zmodyfikować źródła PHP i sobie skompilować, rozszerzenie ADP też pozwala na takie zmiany w pewnym zakresie.
Jednak nie powinieneś tego nawet próbować robić! Utwórz własny obiekt który rozszerza (o ile ma to sens) albo wykorzystuje obiekt innej klasy. I niech to właśnie on implementuje ten interfejs itp.
Ok to może inaczej. Kontekst pytania:
Mam kilka interfejsów i jedną klasę która logicznie może implementować dowolną ilość tych interfejsów.
Interfejsy to określenie zachowania klasy, które to zachowanie określa się deklaratywnie przez konfigurację. Więc najlepiej jakbym mógł dynamicznie dorzucić do wybranej klasy domyślne implementacje jednego lub więcej interfejsów. Wobec czego mogę wygenerować sobie tymczasową klasę na podstawie innej.
Dlatego właśnie przydała by się biblioteka która potrafi to zrobić dynamicznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.