Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Liczenie wiadomosc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gosc
Liczenie wiadomosci, Boze siedze od kilku godzin i szukam rozwiazania - fakt ze dawno nie uzywalem php no ale to jest prosty przyklad ktory nie ma prawa nie zadzialac no ale jednak.

W kazdym razie chce zrobic zeby liczyl wszystkie prywatne wiadomosci i wiadomosci nie przeczytane:

1.  
  2.  
  3. include 'php/db_info.php';
  4.  
  5. $owner = $_SESSION['user'];
  6.  
  7. $all = mysql_query("SELECT * FROM privatemessages WHERE to='$owner'");
  8. $result_all = mysql_num_rows($all);
  9.  
  10. $seen = mysql_query("SELECT * FROM privatemessages WHERE to='$owner' AND seen='no'");
  11. $result_seen = mysql_num_rows($seen);
  12.  
  13.  
  14. echo " Messages (".$result_seen."/".$result_all.') ';
  15.  
  16.  
  17.  

i dostaje: Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in ...

Co tu jest zle ?
nekomata
Aktualnie sama składnia zapytania jest poprawna . ale nie pewien czy możesz nazwać kolumnę 'to' , kiedyś sam się na tym główkowałem bo nazwałem kolumnę 'by' i się wywracało.
Tyle ci mogę tylko doradzić , sprawdź czy masz ponazywane kolumny dobrze.A tak po za niedziałającym skryptem to jeśli skrypt ma tylko liczyć wiadomości to ja wywaliłbym 'select *' bo niepotrzebnie cala tabele pobiera ,wystarczy jedna kolumna.
Johnas
  1. include 'php/db_info.php';
  2.  
  3. $owner = $_SESSION['user'];
  4.  
  5. $all = mysql_query("SELECT * FROM `privatemessages` WHERE `to`='$owner'");
  6. $result_all = mysql_num_rows($all);
  7.  
  8. $seen = mysql_query("SELECT * FROM `privatemessages` WHERE `to`='$owner' AND `seen`='no'");
  9. $result_seen = mysql_num_rows($seen);
  10.  
  11.  
  12. echo " Messages (".$result_seen."/".$result_all.') ';

Spróbuj tak
darko
Niestety żadne słowo z tej listy nie może być nazwą kolumny w mysql. Rozwiązania problemu są dwa, ale najpierw upewnij się, jaki jest błąd dodając or die(mysql_error()); zaraz po mysql_query. Możesz spróbować squote'ować zapytanie z tym to zamieniając na:
  1. SELECT * FROM privatemessages WHERE `to`='$owner'

lub możesz zmienić nazwę kolumny, co Ci osobiście zalecam w celu uniknięcia podobnych problemów w przyszłości.
Gosc
Zupelnie o tym zapomnialem - no masz racje !

Wielkie dzieki exclamation.gif
Gosc
To zeby nie zakladac kolejnego tematu:

1.  
  2. <?php
  3.  
  4. include 'php/db_info.php';
  5.  
  6. $author = $_SESSION['user'];
  7.  
  8. if($connection) {
  9.  
  10. $mynote = "SELECT noteuser FROM userinfo WHERE username='$author'";
  11.  
  12. $result = mysql_query($mynote);
  13.  
  14. echo $result;
  15.  
  16. }
  17.  
  18. ?>
  19.  

i ten kod wstawiam w textarea ale wyskakuje mi: Resource id #12 - jakies rozwiazanie ?
darko
a gdzie mysql_fetch_array? Normalne, że zwraca Ci zasób.
Gosc
No co ja bym bez Was zrobil smile.gif

TERAZ TAK

1. Szyfrowanie - czy hasla emaile i inne informacje powinny byc jakos zaszyfrowane w bazie danych czy one tak powinny widniec ze admin ma do nich dostep ? Raczej nie - wiec jakas podpowiedz prosze.

2. szukam od kilku dni i nie moge nigdzie znalezc - ksiazki zamowilem ale beda za tydzien - AJAX - a dokladnie chodzi o wyslanie jednej informacji do bazy danych - tzn jest jedno pole textowe po kliknieciu OK - wysyla sie zawartosc do bazy danych - nie wazne czy puste czy nie - wysyla i tyle - bez zadnej odpowiedzi z serwera. Plik PHP juz przygotowalem a no i chce zeby to poszlo postem a nie w url. Macie jakis taki prosty tutorial (oczywiscie na js) ?
darko
1. md5
2. ajax obsługuje metodę post, tutoriali jest mnóstwo w sieci
Gosc
No jest mnostwo ale nie ma takiego jednego prostego do tego co napisalem :/
darko
Nie wierzę, że nie ma żadnego prostego pośród 12 400 000 wyników
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.