Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML][PHP]Zapowiedzi tematów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dr4g0n79
Witam!

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak stworzyć takie zapowiedzi głównych tematów ze zmieniającymi się zdjęciami co określony czas jak np. na stronie głównej www.wp.pl, też coś podobnego jest na stronie www.joomla.pl?questionmark.gif? Prosiłbym o jakieś ogólne opinie jak to rozwiązać? Chciałbym aby tylko użyć html i css oraz PHP nic więcej.

Pozdr!
radabus
Do tego raczej potrzebne jest oskryptowanie (JS)
dr4g0n79
nie ma możliwości bez java?
radabus
A jak to sobie inaczej wyobrażasz? PHP generuje Ci statyczną zawartość w HTML-u. Do takich bajerów jak animacje treści, różne lightbox-y masz masę bibliotek, nie musisz nawet bardzo zagłębiać się w JS - przykładowo jQuery.
dr4g0n79
nie miałem na myśli jakiś wymyślnych animacji. Chodzi mi po głowie coś takiego np. ostatnie 5 wpisów do bazy (systemu newsów) będzie wyswietlana w takiej postaci. Myślałem o zastosawniu jakiejś czasowej funkcji w PHP, która będzie wyświetlać daną treść przez określony czas.
mortus
Każde wykonanie skryptu PHP związane jest z odświeżeniem strony, zatem zastosowanie funkcji wstrzymującej czas w PHP jest bez sensu. Trzeba użyć AJAXa, JSa, albo flasha.
radabus
Cytat(dr4g0n79 @ 26.02.2011, 16:24:03 ) *
Myślałem o zastosawniu jakiejś czasowej funkcji w PHP, która będzie wyświetlać daną treść przez określony czas.

Wyobrażałeś sobie, że skrypt by się wykonywał w nieskończoność krążąc po jakiejś pętli? Wtedy trafiłbyś przecież na max_execution_time i wywaliłoby się. PHP generuje pewną treść, zwraca ją do serwera www, a ten serwuje ją użytkownikowi. Pozostałe "bajery" po stronie przeglądarki obsługuje JS (AJAX to też JS przecież) lub inna technologia "multimedialna" (Flash, Silverlight...)
Zainteresuj się jakimiś gotowymi bibliotekami, gdzie masz mnóstwo przykładów, które możesz przerabiać i dostosowywać do własnych potrzeb, a nie musisz zgłębiać całego JS, chociażby w/w jQuery i jego "pochodne": http://flowplayer.org/tools/index.html
dr4g0n79
radabus dzięki za ten link to jqery nie jest wcle jakoś mocno tajemnicze. Mam jeszcze pytania:

1. Czy to jqery jest darmowe zapewne tak i czy można wykorzystać to w projektach komercyjnych?
2. Czy rozwiązania przedstawione z tego linku przez Ciebie też są rozwiązaniami, ktore można zaadoptować w projektach komercyjnych?

Dzięki za podpowiedzi i proszę o jeszcze a w międzyczasie klikam "pomógł"

PS. swego czasu dużo rzeczy działałem we flashu jednak porzuciłem rozwiązania flashowe, które niezbyt są wygodne przy stronach, które często są aktualizowane
radabus
To co podałem, to akurat "pochodna" - jQuery TOOLS.
Jeśli idzie o samo jQuery: You are free to use a jQuery project in commercial projects as long as the copyright header is left intact. (źródło)
Dla jQuery TOOLS: NO COPYRIGHTS OR LICENSES. DO WHAT YOU LIKE. This is the new jQuery Tools license. (źródło)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.