Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP] Układ formularza - pętla
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
i3l4z0
Mam następujący problem:
interesujące mnie kolumny w tabeli:
id_pytania | opcja1 | opcja2 | opcja3 | opcja4 | opcja5 | opcja1v | opcja2v | opcja3v | opcja4v | opcja5v

W tym momencie tworzę z tego formularz, coś na wzór ankiety,
( w pętli <input type="radio" name="$id_pytania value="$opcjaxv">$opcjax )

z którego odpowiedzi mają być zapisywane w tabeli z odpowiedziami
id_pytania | odpowiedzv

Lecz nie wiem jaki dokładnie powinien mieć układ taki formularz, abym później mógł identyfikować że daną wartość należy przypisać do właściwego id_pytania.
Pomoże ktoś?
CuteOne
  1. foreach($_POST as $key => $value) {
  2.  
  3. $id_pytanie = $key;
  4. $odpowiedz = $value;
  5. }

mortus
Formularz ma odpowiedni układ i dlatego można go w łatwy sposób obsłużyć tak, jak to przedstawił kolega CuteOne. Zastanawia mnie natomiast użycie kolumn opcja1v, ..., opcja5v. To jest raczej niepotrzebne.
Prezi2907
Cytat(mortus @ 3.03.2011, 09:13:44 ) *
Formularz ma odpowiedni układ i dlatego można go w łatwy sposób obsłużyć tak, jak to przedstawił kolega CuteOne. Zastanawia mnie natomiast użycie kolumn opcja1v, ..., opcja5v. To jest raczej niepotrzebne.

A ja bym zauważył że on w ten sposób identyfikuje odpowiedzi... Ma to robić po stringach? Lepiej odwoływać się do cyfr, wygodniej, estetyczniej i bardziej elastycznie do edycji smile.gif Bo w bazie może sobie zmieniać treść odpowiedzi i nie ma to na nic wpływu...
i3l4z0
Cytat(mortus @ 3.03.2011, 09:13:44 ) *

Mógłbyś rozwinąć myśl?
Ja dodam tylko to, że jest pod to przygotowany mini cms w którym użytkownik sam dodaje pytania i wartość, np dla pytania pierwszego dla opcji1, opcja1v == 1, a dla następnego pytania opcja1, opcjav1 == 5 lub cokolwiek innego z zakresu 1-5. Taki był zamysł, aby później przy takim formularzu o jaki pytałem nie było sytuacji że zawsze opcja1 ma wartość 1 a opcja5 wartość 5. Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem. snitch.gif
mortus
Cytat(i3l4z0)
Taki był zamysł, aby później przy takim formularzu o jaki pytałem nie było sytuacji że zawsze opcja1 ma wartość 1 a opcja5 wartość 5.
Jeżeli tak, to oczywiście jest w porządku.

Cytat(Prezi2907)
Ma to robić po stringach?
Bynajmniej nie o to mi chodziło. Gdyby zawsze wybór opcji 1 oznaczony był wartością 1 (itd...), to wystarczyłoby to w samym PHP zrobić. Ale skoro założenie jest inne, to nie ma się co rozpisywać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.