Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocenianie artykułu bez powtórzeń - user bez ciasteczek
Forum PHP.pl > Forum > PHP
suhar
Witam
Chciałbym zidentyfikować użytkowników aby uniemożliwić im wielokrotne ocenianie artykułów.

Opcje:

1) Mogę wykorzystać ciasteczka ale jeżeli user wyczyści ciasteczka znowu może głosować - odpada.
2) Mogę użyć sesji - ale id jest trzymane w cookies więc problem jak powyżej - odpada.
3) Zapis ip głosującego do bazy sql i późniejsze jego sprawdzanie.
- to jest najlepsza opcja ale pojawia się problem z proxy , ipv6 (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

Czy macie jakieś ciekawe pomysły na identyfikację usera bez ciasteczek ? guitar.gif
wookieb
Tylko przypisanie głosu do "konta" użytkownika. Np konto z facebooka, coś w tym stylu. Inaczej zawsze da się oszukać.
cudny
Nie ma na to bata niestety smile.gif
Wszytko można zmienić i ukryć.
Najlepsze jest IP i każdy go stosuje, ale wystarczy restart modemu i jak każdy wie bez stałego IP jest przydzielane nowe biggrin.gif
suhar
Zrobię to chyba w oparciu o IP . Wiecie czy taki system zadziała jeżeli ktoś używa IPV6 ?
wookieb
A jakie masz wątpliwości co do ipv6?
suhar
Wydawało mi się żę $_SERVER['REMOTE_ADDR'] nie działa z IPV6
wujek google znalazł mi pierwszy lepszy skrypt z tą funkcją z i chyba jednak działa z IPV6

1. if (substr_count($_SERVER['REMOTE_ADDR'],":") > 0 &&substr_count($_SERVER['REMOTE_ADDR'],".") == 0) {
  2. echo 'Congratulations ! You're using IPv6 ! Your address is'.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'.';
  3. } else {
  4. echo "You're just using IPv4. Your address is '.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'.';
  5. }
greycoffey
Nie, ten skrypt wypisuje ci, że używasz IPv6 jeśli ilość dwukropków w REMOTE_ADDR jest większa od zera, a ilość kropeczek jest równa zeru. Jeśli nie, używasz IPv4.

Najpewniej będzie stworzyć rejestrację wink.gif Gdyby nie brać po uwagę adresu IP, przeglądarka dostarcza nam stałych danych w $_SERVER, jak: HTTP_CONNECTION, HTTP_KEEP_ALIVE, HTTP_USER_AGENT, HTTP_ACCEPT, HTTP_ACCEPT_LANGUAGE, HTTP_ACCEPT_CHARSET, HTTP_ACCEPT_ENCODING. Wszystko to przelecieć jakimś algorytmem mieszającym np. Tigerem 192-bitowym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.