Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konflikt w klasach?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
janusz_l
Witam!
Mam taki problem w PHP4. Mianowicie utworzyłem klasę podstawową X i klasę Y, która po niej dziedziczy. W obydwu klasach używam jeszcze innej klasy Z, której obiekt tworzę w konstruktorach. W pliku mojej strony tworzę obiekt L klasy Y i wyświetlam go i wszystko jest OK. Jest to lista "select" w html, która ma przypisaną formułę javascript, która działa na zdarzenie "onchange". Pobiera ona parametr value z listy i wysyła go ajaxem do innego pliku php, który łączy się z mySQL pobiera dane i tworzy inny obiekt klasy Y, aby wyświetlić dane też w liście (select w html) i tu pojawia się problem. Wyświetla się niezrozumiały dla mnie komunikat. Mówi on, że w pliku klasy podstawowej X używam metody do nie-obiektu. Jest to dziwne, bo wcześniej przy udziale tego pliku klasy podstwowej X jest już tworzony obiekt L. Błąd jest zgłaszany w związku z obiektem klasy Z utworzonym w konstruktorze klasy X w metodzie o tej samej nazwie, którą ma klasa Z i właśnie jest używana do obiektu utworzonego w konstruktorze. Przypomnę, że jednak wcześniej wszystko działa.
cudny
Jak wywołujesz konstruktor ?

cytat: "W PHP5 konstruktorem będzie metoda __construct(), zaś w PHP4 ? metoda o nazwie identycznej jak klasa"

BTW:
metoda w klasie X o nazwie klasy Z nie jest w żadnym wypadku konstruktorem.
Musisz sobie wklepać konstruktor klasy X czyli public function X() { Z::Z(); } wtedy konstruktor X wywoła ci konstruktor Z
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.