Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak sprawdzić czy warunki zostały spełnione?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fexist
Cześć, jestem tutaj nowy i niestety od razu muszę prosić o pomoc. Na ogół zajmuję się programowaniem w Pawn, lecz czas przejść na coś bardziej zaawansowanego, czym jest PHP. No więc tak, chodzi mi o sprawdzenie warunku, czy zawartość pól jest poprawna, oraz czy został zaznaczony "haczyk" taki jak przy rejestracji.

Mój kod jest następujący:
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>
  4. Game: Rejestracja
  5. </title>
  6. </head>
  7. <body>
  8. <form action="afterlogin.php" method="POST">
  9. Login: <input type=text size="20" name="nick"/><br/>
  10. Hasło: <input type=text name="password"/><br/>
  11. Email: <input type=text name="email"/><br/>
  12. Akceptacja <a href='rules.php'>regulaminu</a>: <input type=checkbox name="accept-regulamin"/><br/>
  13. <br/>
  14. Wybierz pojazd:<br>
  15. <input type=radio name=zamow value="fiatducato"/>Fiat Ducato I<br>
  16. <input type=radio name=zamow value="starturbo"/>Star 1142 Turbo<br>
  17. <input type=radio name=zamow value="citroenberlingo"/>Citroen Berlingo<br>
  18. <input type=submit value="Zarejestruj się"/>
  19. </form>
  20. </body>
  21. </html>

Hmm, z góry dziękuję i pozdrawiam smile.gif
konole
http://myphpform.com/php-form-tutorial.php
fexist
Yhm, ten kod z tego linku jest taki sam (ten sam build) co wykorzystywany przeze mnie... Nie widzę tam nic co by mnie interesowało, niestety. thumbsdownsmileyanim.gif
ixpack
foreach - użyj $_POST

BTW. gdzie jesteś w nauce PHP - bo nie wiadomo jak Ci pomóc? Chcesz żeby napisano Ci kod? To raczej nie tu. Tu ludzie "nakierowując" pomagają. Czasami ktoś wymodzi kod (jak już cierpliwość siada), ale do Twojego przypadku...

Użyj pętli i funkcji wbudowanych jak np. empty() instrukcji warunkowych if, else... Na przykład. Ja wrzucam w pętle wartości z formularza, następnie w pętli sprawdzam czy odpowiednie pola mają poprawny typ etc. jak nie to += "Treść błędu"; następnie mój kod sprawdza czy zmienna "$blad" jest pusta - jak nie to wyświetlam błąd i nie dodaję danych z formularza... Tak ogólnie smile.gif oczywiści js po stronie klienta przed tym phpowym czynem.

Jeżeli zaczynasz php'a polecam książki... wink.gif
fexist
Moja nauka, hmm... Staram się przyswajać kod od kilkunastu tygodni, i narazie dobrze mi to idzie.
Mam pewien sposób, lecz nie wiem czy będzie działać:
  1. <?php
  2. $one = trim($_POST['nick']);
  3.  
  4. if(empty($one))
  5. {
  6. Login: <input type="text" size="20" name="nick"/><br/>
  7. }
  8. ?>

Lecz nie jestem pewien co do "działania" owego kodu.

EDIT:
Problem został rozwiązany, dziękuję za pomocne posty. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.