Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z cookies + IE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adamos
Witam.
Pytanie kieruje do doswiadczonych tworcow serwisow w php opartych na logowaniu
i autoryzacji uzytkownika. Czy dzialacie przy logowaniu na sesjach - ktore
automatycznie uzywaja cookies ? Ostatnio spotkalem sie z tym ze jezeli ktos
mial w IE poziom prywatnosci ustawiony na maxa blokowanie - to nic nie
dzialalo - wiec jest jakas alternatywa ? Czy w ogole nie bierzecie tego pod
uwage questionmark.gif?
Dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
Paul
alternatywa dla tego jest sid przekazywany w urlu..

Mozesz zrobic tak, przed logowaniem mozesz zrobic test czy gosciu ma obsluge cookie, jesli tak to nic nie robisz, jesli nie to robisz sobie jakas zmienna get na podstawie ktorej w logowaniu zrobisz sobie ini_set i session.use_only_cookies na 0...
adamos
Dziekie wielkie za podpowiedz.

Mam jednak dalsze pytanie:
Do url-a doklejam sid sesji startowe ale nie wiem w jaki sposob potem moge przekazywac zmienne sesyjne - poniewaz zarejestrowana zmienna na jednej stronie nie jest widoczna na innej ? Jest to na pewno spowodowane blokada cookies - wiec w jaki sposob moge przekazywac takie zmienne ?

Jaki jest ogolny mechanizm ? - przenosze SID od innych stron i porownuje z czym - bo przeciez nie moge znowu tam otworzyc sesjji poniewaz bede mial inny SID - wiec nie rozumiem

Dzieki
Pozdrawiam
Kinool
sid musisz przekazywac na kazdej stronie bo inaczej bedzie twozona nowa sesja i pewnie dlatego zmienne sesyjne nie sa widoczne

[manual:5a2511329b]session_id[/manual:5a2511329b] ta funkcja mozesz pobrac sid i wtedy doklaejac go do adresu "recznie" jesli nie jest to tworzone automatycznie
adamos
dzieki - juz wszystlo zalapalem i dziala.
Pobieram do url-a SID a na nastepnej stronie przed session_start() wykonuje session_id(SID) wiec mam identyfikator sesji i wszystko jest ok ?

teraz mam pytanie - w jaki sposob sprawdzic czy przegladarka obsluguje cookies questionmark.gif jest do tego jakas funkcja questionmark.gif
Prosze o pomoc
Dzieki i pozdrawiam
netzah
Nie powinno Cie to martwic, bo session_start() szuka automatycznie id sesji w cookie, get i post; a zmienna ją okreslajaca nazywa sie domyslnie PHPSESSID.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.