Męczę się z zapytaniem do bazy aby wypisać interesujące mnie dane.
Jak napisać w PHP zapytanie wypisujące mi produkty
Najpierw tabele:
Tabela1: Zamowienia
id_zamowienia
id_produktu
model_produktu
cena
atrybuty
Tabela2: Atrybuty
id_produktu
rodzaj_produktu
cena
Chcę wypisac produkty konkretnego modelu:
Pole "atrybuty" posiada 0 albo 1. Jeśli 1 to wtedy cenę ma pobierać z tabeli "Atrybuty", ale o określonym rodzaju produktu.
Moje zapytanie:
id_produktu pobieram wczesniej jeszcze z innej tabeli.
$wynik1= mysql_query ("SELECT * FROM Zamowienia WHERE id_produktu=$id_produktu AND model_produktu='Mapa samochodowa' "); { $model_produktu=$row['model_produktu']; $cena=$row['cena']; $atrybut=$row['atrybut']; }
z drugiej tabeli
$wynik2= mysql_query ("SELECT * FROM Atrybuty WHERE id_produktu=$id_produktu AND rodzaj_produktu='Mapa samochodowa' "); { $rodzaj_produktu=$row['rodzaj_produktu']; $cena=$row['cena']; }
Tylko jak do tego zastosować IF gdy $atrybut=1 ?
Próbowałem IF ale zle mi wypisuje ceny.
Jeśli $atrybut z pierwszej tabeli jest równy 1 to wtedy ma wykonać tabelę Atrybuty i z niej pobrać cenę, a zdarza się, że z pierwszej mi cenę dalej pobiera.
Coś takiego próbuję:
$wynik1= mysql_query ("SELECT * FROM Zamowienia WHERE id_produktu=$id_produktu AND model_produktu='Mapa samochodowa' "); { $model_produktu=$row['model_produktu']; $cena=$row['cena']; $atrybut=$row['atrybut']; if ($atrybut==1) { $wynik2= mysql_query ("SELECT * FROM Atrybuty WHERE id_produktu=$id_produktu AND rodzaj_produktu='Mapa samochodowa' "); { $rodzaj_produktu=$row['rodzaj_produktu']; $cena=$row['cena']; } } }