Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ogólnie o Serwerach, kilka pytań.
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
iMichal
Mam kilka pytań:

1. Jak mogę założyć serwer WWW na którym będzie moja strona? Nie za bardzo interesuje mnie programy, można to jakoś zrobić bez tych wszystkich programów?

2. Czy JA mogę sam zrobić domene na przykład: .pl, .com etc.? Wiem, że trzeba mieć do tego jakąś tam licencje czy coś..

3. Macie może jakieś fajne stronki o serwerach? Jak zrobić hosting itp.? Linux, zabezpieczenia i te sprawy?
NEO.pl
Przez moment bylem pewien ze to dzial "humor" smile.gif
Rid
Wystarczy WebMatrix-posiada IIS7.5 express ,programowanie cshtml ,aspx,c# i inne-wbudowana wersja sql compact.
No i jak,stronka gotowa ,opcja upublicznienia jej.
iMichal
Jak pisałem, nie chce programów
wookieb
Cytat(iMichal @ 10.04.2011, 11:00:56 ) *

To co, sam będziesz pisać serwer?
tikky
Michale,

Po twoim pytaniu widać, że nie bardzo wiesz o co pytasz.

Jak chcesz założyć stronkę i domenę to zacznij od stron typu home.pl
..tam dowiesz się za ile można kupić domenę itp. W razie co mają infolinię, zadzwoń i porozmawiaj.
iMichal
no dobra wiem ze tam moge kupic ale ja sie pytam jak moge zrobic samemu

no dobra wiem ze tam moge kupic ale ja sie pytam jak moge zrobic samemu
Rid
Do tego potrzebny jest Ci serwer,który będzie dostępny 24/24h.
iMichal
no ja wiem i pytam jak utworzyc taki serwer? Jakis program?

Rid
Cytat
.To musi Pan, się w końcu zastanowićsmile.gif
mat-bi
Ludzie. Zainteresuj się pakietami XAMPP(WAMP lub LAMP), doinstaluj trochę rzeczy ityle.
yevaud
moim zdaniem rozwiazanie jest bardzo proste

1. ustawiasz stolik i ekspres do kawy
2. kupujesz megafon
3. za pomoca megafonu rozglaszasz swoje polozenie i dodajesz, ze serwujesz kawe
4. gratuluje, jestes serwerem kawy. Oprogramowania brak smile.gif

5. jako dodatkowa usluge, mozesz dodawac wydruki stron www, wtedy bedziesz dodatkowo serwerem www smile.gif

Cytat
Ludzie. Zainteresuj się pakietami XAMPP(WAMP lub LAMP), doinstaluj trochę rzeczy ityle.

ale kolega chcial bez oprogramowania. LAMP jakby na to nie patrzec zdecydowanie jest oprogramowaniem
Rid
Można ,także zakupić OS Windows Serwer 2008 R2,ale OS to też oprogramowanie,więc chyba nie da rady.
jaslanin
Witam.

Niestety serwera www nie da się założyć bez oprogramowania. Ale to wcale nie oznacza że musisz się znać na oprogramowaniu by mieć serwer www (tak jak nie musisz być mechanikiem by jeździć samochodem i inżynierem elektronikiem + inżynierem telekomunikacji by korzystać z telefonu komórkowego). Po prostu kupujesz hosting, a jeżeli potrzebujesz większej mocy to możesz kupić, vps zarządzany, serwer zarządzany, lub wynajmujesz administratora serwerów www i on kupuje serwer i go konfiguruje na Twoje potrzeby. Kolejność w jakiej podałem te sposoby nie jest przypadkowa, ponieważ wiąże się z tym wzrost kosztów.

Po Twoim poście wnioskuje że nie masz jeszcze serwisu który wymagał by specjalnego serwera, wystarczy Ci hosting. Dostaniesz w takim hostingu dostęp do specjalnej strony www ("CMS serwera") w którym będziesz mógł zarządzać najczęściej wykorzystywanymi funkcjami serwera www. Dzięki temu bez zabawy z oprogramowaniem będziesz miał w najprostszy i najtańszy sposób serwer www gdzie będziesz mógł umieścić swoją stronę.
iMichal
<facepalm> ale na ... cholere mi piszesz ze moge sobie wykupic hosting i juz?

Pisałem JAK ZALOZYC SERWER! i nie chciałem programów bo niemożliwe że nie da się zrobić tego bez programów. W routerze jest coś takiego jak Virtual Serwer więc pytam...

juz chyba musze sam sobie poradzic bo przeciez nikt mi nie pomoże
mat-bi
Skoro masz takie pojęcie o tym, to czemu sam nie zrobisz? Wszyscy ci radzą, a ty z taką wdzięcznoscią. jak chcesz, idź na dwór i się rzucaj do przechodniów, podobny efekt.
jaslanin
Cytat(iMichal @ 11.04.2011, 15:09:49 ) *
<facepalm> ale na ... cholere mi piszesz ze moge sobie wykupic hosting i juz?

Pisałem JAK ZALOZYC SERWER! i nie chciałem programów bo niemożliwe że nie da się zrobić tego bez programów. W routerze jest coś takiego jak Virtual Serwer więc pytam...

juz chyba musze sam sobie poradzic bo przeciez nikt mi nie pomoże

a myślisz że w routerze nie ma oprogramowania smile.gif

http://pl.wikipedia.org/wiki/Firmware
http://www.google.pl/search?hl=pl&sour...mp;aql=&oq=

+++ Widzę że się na tym po prostu nie znasz, i najlepszym wyjściem dla początkującego jest właśnie hosting.

Natomiast na Windowsie (IMO) najprościej zainstalować i uruchomić (tak... oprogramowanie): XAMPP: http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html, robisz stronę w domu na komputerze i wysyłasz ją na hosting.

Ale skoro się tak oburzasz że nie ma to być hosting, to poproszę o uzasadnienie dlaczego w Twoim przypadku zastosowanie hostingu jest niemożliwe.

PS. oczywiście że dało by się to zrobić bez oprogramowania, ale nie słyszałem by komuś się opłacało Tworzenie (mikro)procesorów których zadaniem jest "robienie" serwera www. Bardziej się opłaca stworzenie uniwersalnego procesora, i do tego oprogramowania które jest w stanie zrobić cokolwiek potrzebne. Dzięki temu np. by dodać jakąś nową funkcję nie trzeba od razu nowego procesora robić, tylko zmienia się oprogramowanie (firmware) i po sprawie.
iMichal
Po prostu nie zalezy mi na tym zeby miec strone w internecie.. Chciałem sie dowiedzieć jak zrobic, jak to wszystko sie robi itp. Powiedzmy ze zakladam swoj hosting i chce zrobic takie serwert (tak teoretycznie) haha.gif

No a jak z tymi domenami? Wszystkie firmy hostingowe mają do sprzedania duzo rodzajow domen.. to na jakiej zasadzie oni to sprzedaja i maja do nich dostep ?
faktor
nie ma dalszego ciagu? buu:(
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.