PHPCalculator
18.04.2011, 00:22:43
Czy może ktoś zna jakiś prosty kalkulator który będę mógł zmienić w taki kalkulator który będzie wyglądał następująco:
Okienko do wpisania poziomu: od 1 do 120
Wybór Postaci:
-Warrior
-Wizzard
Wyskoczą nowe opcje typu
Hipoints - okienko do wpisania
Mana - okienko do wpisania
daje przykład:
Wpisujemy 1 poziom oraz zaznaczamy wizzard'a
pojawią się 4 punkty do wykorzystania(dlaczego wyjaśniam niżej)
dajemy po 2 do każdego atrybutu
Hipoints - 2
Mana - 2
Wynik powinien wyglądac nastepująco
Hipoints - 12 HP
Mana - 16 MP
dlaczego? ponieważ 1pkt u wizzarda Hipoints daje 4hp + na każdym poziomie 4 gratisowo a że daliśmy 2pkt do Hipoints mamy 8+4gratisowe=12
1pkt u wizarda Mana daje 8pkt a że dodaliśmy 2 mamy 16:)
a tu więcej informacji:
Warrior z każdym poziomem dostaje 2MP
Warrior dostaje 4 punkty do użycia
Jeśli Warrior doda 1pkt do Hipoints zwiększy mu się HP o 10
Jeśli Warrior doda 1pkt do Mana zwiększy mu się MP o 2
-----------------------------------------------------------
Wizard z każdym poziomem dostaje gratisowo 4HP
Wizard dostaje 4 punkty do użycia
Jeśli Wizard doda 1pkt do Hipoints zwiększy mu się HP o 4
Jeśli Wizard doda 1pkt do Mana zwiększy mu się MP o 8
Jeśli ktoś może mnie jakoś naprowadzić bądź pomóc proszę pisać na necie są zwykłe kalkulatorki nie potrafię go zmodyfikować tak by wyglądał tak jak ten moich marzeń
Ulysess
18.04.2011, 07:14:20
szybciej zajeło by Tobie samemu napisanie..
dla poziomu robisz pole input
dla wizzarda itd SELECT
jeżeli "wyskocza nowe opcje" jest zalezne od wizzarda i tego drugiego t tutaj musisz zastosować JS
hipoints i mana tak samo - pole input
co do obliczen musisz zastosować IFa lub switcha ale ze uzywasz tylko twoch profesji czy jak to zwac - wizzard zastosuj IFa i robisz np
if($_POST['profesja'] == 1) // wizzard
{
$bonus['hipoints'] = 4;
$bonus['gratis'] = 4;
}
$hipoints = ($_POST['poziom']*$bonus['hipoints'])+$bonus['gratis'];
jak robisz SELECTA to w wartosciach daj numery czyli wizzard np 1 warrior 2 i takie same oznaczenia musisz dać w ifach.
aha jeśli to ma służyć Tobie to może zostać w takiej postaci ale jak dla innych sprawdzaj dodatkowo np strlen czy poziom postaci jest wiekszy od 0 and mniejszy bądź równy 120 oraz tam gdzie dane mają być liczbowe przy odbiorze zrób np $_POST['poziom'] = abs($_POST['poziom']); (funkcja abs zapewni Tobie że nawet jak ktoś wprowadzi dane ujemne zostaną zamienione na dodatnie [moduł]
PHPCalculator
18.04.2011, 08:27:36
bardzo dziękuję za pomoc ale potrzebuję gotowych przykładowych plików bo nie znam się za bardzo jedyne co umiem to instalacja modów phpbb3 bądź pisanie stronek w xhtml'u a to w tym mi nie pomaga;/ jeśli będziesz miał kiedyś trochę wolnego czasu proszę zrób przykładowy plik z wymyślonymi danymi bo ja nie wiem od czego zacząć ;/
sadistic_son
18.04.2011, 14:32:11
A chcesz ostrzeżenie za pisanie w złym dziale? Którego słowa nie rozumiesz w nazwie działu
Gotowe Rozwiązania?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.