Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Błedy w instrukcjiach warunkowych.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-qwerty-
Witam.

Mam problem z instrukcjami ponieważ wcześniej gdy warunek nie został spełniany to zatrzymywałem działanie skryptu i także całej strony. Teraz nie mogę się połapać z else. Prosił bym o przerobienie test kodu dalej może załapie.

1. if(isset($_POST["sub1"]))
  2. {
  3. if(empty($_POST["new_pass"]) && empty($_POST["new_pass_rep"]) && empty($_POST["old_pass"]))
  4. {
  5. echo "Wypełnij wszystkie pola";
  6. } else {
  7. if(strlen($_POST["new_pass"]) < 6 && strlen($_POST["new_pass_rep"] < 6))
  8. {
  9. echo "Zgadza się";
  10. } else {
  11. echo "Hasło zostało zmienione";
  12. }
  13. }
  14. }
IceManSpy
A co tutaj jest do przerobienia?
-qwerty-
To jest źle, że sprawdza czy wypełniłem wszystkie pola a gdy to zrobię nie sprawdza ilości znaków lecz od razu to co w else czyli że hasło zmienione. Chodzi tu o to aby gdy wszystko zostanie spełnione wyrzuca else oczywiście w tym wypadku na razie bez użycia bazy.
tomm
w linii 3 chcesz zapewne sprawdzić czy KTÓREKOLWIEK pole nie zostało wypełnione (bo teraz sprawdza czy wszystkie są puste), więc powinieneś zastosować OR zamiast AND.
I o którym warunku piszesz?
Hpsi
Pierwsza sprawa, kolego naucz się robić wcienica, bo by sprawdzić twój kod musialem przerzucić sobie do edytora i porobić wcięcia by był czytelny smile.gif

Kolejna sprawa - skrypt mnie działa dobrze, jeśli hasło ma poniżej 6 liter: wyrzuca ci "Zgadza się" jeśli więcej wyrzuca hasło zmienione - sprawdzone u mnie na localu.

Brakuje ci tutaj tutaj kilku spraw żeby wg mnie zamysł skryptu był spełniony: sprawdzenie czy nowe hasło jest takie same jak ponownie wprowadzone, oraz sprawdzenia czy stare hasło jest takie same jak te w bazie.
-qwerty-
Tam gdzie "Zgadza się" pomyliłem się zamiast tego jest komunikat o tym, że wymagane jest 6 znaków.
A co do kodu to gdy nie wypełniam wszystkiego mam, że nie wypełniono ale co do drugiej instrukcji to tak jakby ją pomijało pomimo tego, że znaków jest mniej niż 6.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.