Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Błąd przy wysyłaniu maila
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
babcia_smierc
Przy wysyłaniu maila weryfikującego nowe konto wyświetla mi taki błąd:

Warning: mail() [function.mail]: "sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing in F:\programy\xampp\xampp\htdocs\sites\fora\rejestrowanie.php on line 46

A oto kod linie 37-47:

1. $mail_body=<<<_MAIL_
  2.  
  3. Witaj $validusername,
  4.  
  5. W celu weryfikacji nowego konta należy kliknąć poniższy odnośnik
  6.  
  7. $verifyurl?email=$verifyemail&verify=$verifystring
  8.  
  9. _MAIL_;
  10.  
  11. mail($_POST['email'], $config_forumsname . " Weryfikacja konta uzytkownika", $mail_body);

Co mam zrobić zeby poprawnie wysłano maila ?
ToAr
zamienić

1. mail($_POST['email'], $config_forumsname . " Weryfikacja konta uzytkownika", $mail_body);

na

1. mail($_POST['email'], $config_forumsname . " Weryfikacja konta uzytkownika", $mail_body, $header);

i dodać przed tym

1. $header = "From: mail@nadawcy.pl";
babcia_smierc
Zrobiłem jak napisałeś i teraz mi coś takiego wywala :

Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in F:\programy\xampp\xampp\htdocs\sites\fora\rejestrowanie.php on line 48

w zmiennej $header podałem swojego maila. Dobrze zrobiłem ?
ToAr
komunikat wskazuje, że mail ma być wysłany z localhosta, czyli z Twojego komputera. Masz na nim postawiony serwer pocztowy?

Było wiele razy o tym na forum, wystarczy poszukać
http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=l....pl+mail%28%29+[function.mail]:+Failed+to+connect+to+mailserver+at+%22localhost%22+port+25
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.