Witam.
Mam serwer postawiony na Windows Serwer 2008 R2 za pomocą Appserv. Wcześniej próbowałem zmusić IIS do współpracy ale się nie udało. Appserv działa z pozoru bardzo dobrze. Strony w html otwierają się u innych bardzo dobrze. Problem w tym, że już strony napiane w php otwierają się bardzo wolno. Bardzo wolno tzn albo wcale albo jak z 15 lat temu na modemie 56kb ;) Czyli w zasadzie cały serwis który mam a nawet phpmyadmin muli strasznie. Jedyny plik w php który u kogoś innego otwiera się szybko to phpinfo.php ;) W czym może tkwić problem. Na samo połączenie z internetem nie narzekam - 10mb. Jeszcze mogę dodać, że u mnie wszystkie strony otwierają się bardzo normalnie czyli szybko. Dzielę internet bezprzewodowo za pomocą virtual access point, ale już nawet na tym drugim kompie już strony nie chcą się otwierać, mimo, że odległość jest z "pokoju do pokoju" ;) Wcześniej używałem na Windows 7 Virtual Router ale na Windows Serwer nie mogłem go zmusić do współpracy. Jedyną różnicą jaką zauważyłem jest to, że drugi połączony komputer ma takie samo IP jak ja. Jednak to na otwieranie się stron w php chyba nie rzutuje. Sprawdzałem prędkość otwierania się stron na http://test.watchscript.pl/ i wyszło nieco ponad 2 sek. Oczywiście przy w pełni działającym serwisie. Serwis na Joomla zrobiony. Nie istotne. Wiem że sama Joomla muli ale phpmyadmin nie powinien ;) Bez Joomli połaczenie z 0,150 sek.
Pozdrawiam.
Dodatkowe pytanie - czy może mieć na to wpływ system 64 bitowy? Komputery z których próbowałem się łączyć miały x86
Poradziłem sobie sam ;P - no.... z google
Wolne otwieranie się stron mojego serwera u innych było spowodowane drobnostką w konfiguracji Apache:
#EnableSendfile off
powinno być:
EnableSendfile off
Może komuś się przyda i nie dostanie dodatkowych jak ja - siwych włosów.
Dziękuję - sobie i... google.
Życzę miłego dnia ;)
Acha, jeszcze mogę dodać, że dobrze jest używać eaccelerator dla php. Jak to zrobić, zaimplementować? Google..... ;)